Monika Vengrínová Rôzne

Jarné prázdniny definitívne skončili. Tatranci si pochvaľujú vysokú návštevnosť

I keď tohtoročná zima nebola práve ukážková, na návštevnosti našich veľhôr sa to neodrazilo. Tatranci sú s počtom návštevníkov počas troch týždňov jarných prázdnin spokojní. Okrem Slovákov si do Vysokých Tatier našlo cestu aj množstvo Poliakov a Čechov.

Ilustračný obrázok k článku Jarné prázdniny definitívne skončili. Tatranci si pochvaľujú vysokú návštevnosť
Zdroj: TASR

„Jarné prázdniny dopadli na výbornú, nakoľko náš región bol miestom, kde lyžovačka bola dobrá a dalo sa lyžovať. To možno ovplyvnilo aj veľmi veľa ľudí, keď sa rozhodovali, kam ísť na dovolenku s deťmi,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Najsilnejším týždňom bol už tradične „západniarsky“

Z pohľadu návštevnosti bol najsilnejší týždeň, keď prázdninovali „západniari“. Na druhom mieste bol prvý prázdninový týždeň, keď oddychovali deti na strednom Slovensku, čo Tatrancov prekvapilo. Stredoslováci totiž po minulé roky chodili počas tohto obdobia do Vysokých Tatier v najmenšom počte. „Keďže veľmi veľa stredísk malo obmedzené alebo nevhodné podmienky na lyžovanie, tak sa rozhodli prísť k nám, čo nás veľmi teší,“ zdôvodnila Maťašovská. Najslabším týždňom bol ten posledný, teda východniarsky, za čo môže predovšetkým nie príliš priaznivé počasie.

Vyťaženosť hotelov počas týchto troch týždňov bola v priemere 75 až 80 % s tým, že bol záujem prevažne o hotely, ktoré poskytujú komplexné služby a pobytové balíky. „Ľudia vyhľadávajú prevažne hotely s wellness a záujem bol aj o popradský akvapark, ktorý mal počas jarných prázdnin tiež vysokú návštevnosť,“ doplnila Maťašovská. Návštevníci Tatier si teda chcú počas zimy užiť nielen lyžovačku, ale aj teplú vodu.

Sezónu uzavrú na veľkonočnú nedeľu

Momentálne si môžu lyžiari ešte stále užívať lyžovačku, a to typicky jarnú. Tatranci veria, že sneh na zjazdovkách vydrží až do Veľkej noci, ktorá je o mesiac. „Určite všetky lyžiarske strediská robia všetko preto, aby ten sneh vydržal až do veľkonočných prázdnin, je to však ešte veľmi dlhá doba, všetko závisí od teplôt. Podmienky na lyžovanie sú momentálne veľmi dobré, ranná lyžovačka je výborná a okolo obeda si môžu lyžiari užívať jarné slniečko,“ upozornila Maťašovská.

Oficiálne ukončenie zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách plánujú na veľkonočnú nedeľu na Štrbskom Plese, kedy zima vyvrcholí karnevalom. Ten bol po minulé roky na snehu a na lyžiach. Maťašovská verí, že to bude podobne aj tento rok: "Ak by tie teploty už boli naozaj vysoké a sneh by sa roztopil, tak pripravíme náhradný program“.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM