Martin Sýkora Samospráva

Jarné upratovanie začne o niekoľko dní: Kontajnery budú po celom meste

Mesto Poprad dá občanom možnosť využiť veľkoobjemové kontajnery na to, aby sa zbavili rôzneho odpadu po upratovaní v obydliach a v ich bezprostrednom okolí.

Ilustračný obrázok k článku Jarné upratovanie začne o niekoľko dní: Kontajnery budú po celom meste
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Čo do VOKu nepatrí?

Veľkoobjemové kontajnery (VOK) budú postupne podľa harmonogramu od 31.marca až do 12.mája pristavované v jednotlivých častiach mesta, aby sa v nich občania mohli bezplatne zbaviť drobného stavebného odpadu (obklady s udržiavacích prác a pod.), objemového odpadu (napr. starý nábytok, okná dvere a pod).

„Počas jarného upratovania sa môžu občania mesta bezplatne zbavovať aj konárov z údržby záhrad, ktoré však nesmú byť ukladané do VOK-v, ale vedľa nich, nakoľko sú následne drvené a drevná štiepka zhodnocovaná pri údržbe verejnej zelene,“ informoval komunikačný manažér popradského magistrátu Marián Galajda.

Do VOK-ov nesmú byť ukladané stavebné odpady (tie musí stavebník v súlade so stavebným rozhodnutím na vlastné náklady uložiť na riadenej skládke a mať doklad o jeho likvidácii), elektroodpad, tráva, lístie, nebezpečný odpad a pod. Veľkoobjemných odpadov, drobných stavebných odpadov, elektroodpadu, trávy, lístia, skla a pod. sa môžu občania celoročne zbavovať v zberných centrách na uliciach L. Svobodu a Hraničnej v Poprade.

Umiestnenie kontajnerov si môžete pozrieť TU!

VOKy nie sú určené podnikateľom!

VOK-y nie sú určené pre podnikateľské subjekty, ktoré sú povinné zbavovať sa odpadov zo svojej činnosti v súlade so zákonom a na vlastné náklady. VOK-y sú určené pre občanov, ktorí sa prostredníctvom nich môžu bezplatne zbavovať

„Mesto Poprad sa zároveň obracia na občanov so žiadosťou, aby veľkoobjemový odpad a drobný stavebný odpad v prípade naplnenia kontajnerov neukladali vedľa VOK-ov, ale počkali na prázdny VOK, striktne dodržiavali termíny jarného upratovania v jednotlivých lokalitách a po jeho skončení už odpad na týchto miestach neukladali. Ukladanie odpadu na stanovištiach VOK-ov po skončení jarného upratovania je považované za tvorbu divokej skládky,“ uviedol Galajda.

Dodržiavanie termínov a pravidiel pri nakladaní s odpadmi v čase jarného upratovania bude pravidelne monitorovať Mestská polícia Poprad a v prípade ich nerešpektovania bude vyvodzovať dôsledky formou blokových pokút.

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM