Peter Handzuš Iné športy

Jazdecká sezóna skončila Hubertovou jazdou. Pod Tatrami sa stretli jazdci z celého Slovenska

Hubertova jazda sa považuje za ukončenie jazdeckej sezóny. Toto tradičné podujatie sa každoročne koná i v Tatranskej Lomnici, kde sa stretávajú jazdci nielen z východného, ale i z iných kútov Slovenska, aby si v krásnom prostredí Tatier vychutnali poslednú oficiálnu jazdu pred zimou.

Ilustračný obrázok k článku Jazdecká sezóna skončila Hubertovou jazdou. Pod Tatrami sa stretli jazdci z celého Slovenska
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Hubertova jazda začala prečítaním reglementu, pravidiel, ktoré jazdci počas jazdy museli dodržiavať. Následne na to, dekorovali mastera, ktorým je už pravidelne predseda Skokovej súťaže Slovenska a „líšku“. Tou sa tradične stal Ján Tribula, ktorému na bok pripli líščí chvost.

Hon na „líšku“ skončil „súdom“

Po krátkej prehliadke sa 48 jazdcov z 31 klubov z celého Slovenska na svojich koňoch presunulo do terénu s nainštalovanými skokmi. Ich spoločným cieľom bol hon na „líšku“. Nakoniec všetci skončili na spoločnom „súde“, kde jazdci na seba navzájom žalovali porušenie pravidiel dané reglementom.

Vyhodnocovala sa i jazdecká liga

„Obdivujem tento šport. Teším sa, že hlavne veľa mladých ľudí jazdí na koníkoch. Preto im držím palce a snažím sa im tiež trošku pomôcť, nielen morálne, ale aj finančne za mesto Vysoké Tatry,“ hovorí Ján Mokoš, primátor Vysokých Tatier, ktorý pred jazdou dekoroval „líšku“. Mastera takýmto spôsobom označil viceprimátor Mesta Poprad Milan Baran, rovnako veľký fanúšik jazdeckého športu: „Často chodím na kolbisko, či už na toto, alebo na rôzne preteky. Obdivujem jazdcov, koníky a celkovo sa mi tento šport veľmi páči, sám som sa však k jazdectvu osobne nikdy nedostal“.

Okrem tradičného ukončenia jazdeckej sezóny sa konala i ďalšia udalosť, ktorou bolo vyhodnotenie Východnej jazdeckej ligy. „Vyhodnocujeme jazdcov, ktorí celý rok jazdili na rôznych pretekoch a majú nejaké umiestnenia. Spočítajú sa im body a tu sa to potom vyhodnocuje. Ceny odovzdával predseda Jazdeckej federácie Vladimír Chovan a jej prvý viceprezident Štefan Karahuta,“ vysvetlil Peter Mikulášik, predseda Združenia pre zachovanie jazdeckého športu vo Vysokých Tatrách.

Jazdecká sezóna skončila Hubertovou jazdou. Pod Tatrami sa stretli jazdci z celé
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Jazdecká sezóna skončila Hubertovou jazdou. Pod Tatrami sa stretli jazdci z celé
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM