Pavol Krupka Iné športy

Jazdecké záprahové preteky

Po deviatykrát sa pod Tatrami uskutočnili jazdecké záprahové preteky. Zorganizovala ich firma LaTerra v spolupráci s obcou Veľká Lomnica a spoločnosťou Tatramat Quasar v areáli jazdeckého klubu Equs Poprad. Menovaní organizátori zároveň udeľovali h

Diváci sa v sobotu mohli zoznámiť predovšetkým s umením zvládať konský záprah. Jazdecký areál na okraji mestskej časti Matejovce bol však pripravený aj na parkúrové skákanie a tiež na exhibičnú ukážku voltýže v podaní dievčat z OZ Galaxia Poprad. Účasť, žiaľ, poznačilo nepriaznivé počasie, no súťaž samotná prebehla bez problémov.

Záprahové jazdectvo má pod Tatrami dlhú tradíciu, a to aj zásluhou nadšencov, ktorí šíria lásku k tomuto športu a potrebné zručnosti ďalej. Sami sa však svojho jazdeckého kostýmu a konských zverencov ani v seniorskom veku nevzdávajú. Príkladom môže byť Michal Švagerko st., ktorý od sedemdesiatych rokov získaval významné ocenenia vrámci bývalej Československej republiky. Významnou postavou podtatranského záprahového jazdectva je aj Pavol Baláž, veľký milovník koní, v ktorého športovom areáli sa tieto preteky konali. Záľuba v koniarstve, jazdectve či pohoničstve, v tomto prípade najlepšie vyjadrená starším výrazom vozatajstvo, si však žiada svoje. Riaditeľ pretekov František Lizák to vyjadril tak, ako to mnohí koniari cítia: Včera som mal čas a peniaze, dnes mám kone. Inými slovami: vedia, čo strácajú, no uvedomujú si aj to, čo získavajú.

Dianie na sobotňajšom športovom podujatí sme zachytili v krátkom videu, ktoré je doplnené komentárom Františka Lizáka.

Jazdecké záprahové preteky
1
Galéria
Zaprahove_preteky
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM