Tlačové správy

Je možné platiť za kúrenie a teplú vodu menej? Pavol Gašper vie, ako na to

Pri pohľade na účty za teplo občas každému zamrzne úsmev na tvári. Pri porovnaní cien s inými mestami síce nie sme najdrahším mestom, od najlacnejšieho nás však delí nezanedbateľný rozdiel. Pavol Gašper je presvedčený, že to tak nemusí byť a platiť menej môžu aj Popradčania.

Ilustračný obrázok k článku Je možné platiť za kúrenie a teplú vodu menej? Pavol Gašper vie, ako na to
Foto: Slávka Kellová

„Ak by sme si pozreli, ktoré mestá sú na tom lepšie než my, zistili by sme to, čo už dávno všetci tušíme. Sú to tie, ktoré si s teplom hospodária samé. My sme urobili tú chybu, že sme tepelné hospodárstvo zverili „skúseným odborníkom“, ktorí vedia, ako z nás vytiahnuť peniaze. Pritom na primátorskej stoličke a v mestskom zastupiteľstve sú ľudia, ktorí sú v riadiacich a kontrolných orgánoch nielen hlavného dodávateľa tepla, ale aj ďalších spoločností, ktoré od nás poberajú rôzne platby,“ konštatoval Pavol Gašper. Nikto z nich sa však, podľa neho, doteraz nepochválil tým, že sa snažil dosiahnuť zníženie platieb. Kandidát na primátora si položil otázku, či nie sú na zisku priamo zainteresovaní … „Alebo je prosperita spoločnosti Dalkia Poprad a.s., vodární a iných firiem nadradená záujmom občanov, ktorých títo ľudia zastupujú, respektíve mali by zastupovať?,“ pýta sa ďalej Gašper.

O 10 % nižšie ceny za teplo a teplú vodu

Náklady za teplo a teplú úžitkovú vodu, sa podľa jeho slov dajú znížiť najmenej o 10% bez špeciálnych opatrení, či investícií. Veľké rezervy vidí v rokovaniach so spoločnosťou Dalkia Poprad a.s., ktorá priamo zásobuje teplom a teplou úžitkovou vodou 14 tisíc domácností, 11 školských zariadení a ďalšie zariadenia napojené na systém zásobovania teplom v Poprade a v jeho okolí. Vhodnou komunikáciou by sa podľa neho dalo ušetriť aj bez investičných projektov, ktoré dnes mesto, respektíve súčasný primátor a poslanci pravdepodobne z vyššie uvedeného dôvodu, nepodporujú. V súčasnosti sú v Poprade vykurované centrálnymi sídliskovými kotolňami najmä bytovky.

Vhodnými investičnými akciami, na ktoré by bolo možné hľadať zdroje v európskych fondoch, podobne ako pri zatepľovaní bytoviek, je, podľa Gašperovho názoru, možné ročné náklady na teplo v nich znížiť o 25 až 30%, či dokonca i o viac. Zrejme však nie je možné zabezpečiť to naraz v celom meste. Návratnosť týchto investícií je približne štyri roky, a možností ako to dosiahnuť, pozná Pavol Gašper niekoľko.

Znížiť cenu tepla možno viacerými spôsobmi

„Centrálne kotolne by sme mohli nahradiť menšími kotolňami s podstatne efektívnejšími kotlami a oveľa nižšími stratami pri preprave tepla. Ceny tepelných čerpadiel sa tiež postupne dostávajú do prijateľnejších hladín a ich technické možnosti sa zlepšujú. Otvorenie priestoru pre konkurenciu v dodávke tepla určite povedie ku skvalitneniu v tejto oblasti a ku zníženiu cien,“ je presvedčený primátorský kandidát. Energetickú úsporu možno podľa neho možno dosiahnuť aj netradičnými zdrojmi energie, kolektormi, zatepľovaním, stavaním striech a ďalších priestorov pod nimi, čo súvisí aj s budovaním lacnejších nájomných bytov. Vie, že je možné využiť aj elektrické vykurovanie, čo môže dnes znieť ako utópia, no reálne skúsenosti z bytov a domov dokazujú, že náklady na teplo s použitím moderných vykurovacích zariadení sú podstatne nižšie, ako by sa mohlo zdať. „Je možné, že tento variant bude časom čoraz aktuálnejší kvôli postupnému vyčerpávaniu zemného plynu a hroziacim problémom s jeho prepravou na Slovensko. lémom s jeho prepravou na Slovensko,“ dodal Gašper.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM