Martin Sýkora Správy

Je tu jar, ale lyžovať sa stále dá: Kde si ešte veľmi dobre užijete lyže?

Napriek teplotám vysoko prevyšujúcim nulu sa na tatranských a podtatranských zjazdovkách dá stále dobre lyžovať. Tu je prehľad, kde by ste si ešte mohli užiť zimu.

Ilustračný obrázok k článku Je tu jar, ale lyžovať sa stále dá: Kde si ešte veľmi dobre užijete lyže?
Zdroj: TASR

V prevádzke je 17 lyžiarskych stredísk, počas víkendu budú vleky a lanovky premávať v minimálne 20 areáloch. Sezónu dnes končia v Levočskej doline a v Strednici – Ždiar. Lyžovačka sa sústreďuje do vyšších polôh ako Tatry, Orava a Kysuce, Kremnické vrchy alebo Malá Fatra, na východe Slovenska je lyžovačka možná ešte na Plejsoch.

Lyžiarske podmienky sú dobré až veľmi dobré, sneh je vzhľadom na vyššie teploty mokrý.

Hrúbka snehovej vrstvy od začiatku týždňa poklesla, dosahuje od 20 do 50 cm, len v niektorých vysokohorských lokalitách je to ešte nad 60 cm – napr. na Štrbskom Plese, Roháčoch – Spálenej, v hornej časti Vrátnej alebo v Lomnickom sedle. Vo viacerých areáloch sú platné mimosezónne ceny skipasov.

Zdroj: TASR

Vysoké Tatry

Tatranská Lomnica: 40 – 50 cm / veľmi dobré
Štrbské Pleso: 70 – 90 cm / veľmi dobré
Lomnické sedlo: 110 cm / veľmi dobré

Belianske Tatry

Ski Bachledova: 30 – 40 cm / veľmi dobré
Strednica – Ždiar: 40 cm / dobré

Levočské vrchy

Levočská dolina: 35 cm / veľmi dobré

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V horách opatrne

„Sneh je vplyvom silného oteplenia do nadmorskej výšky 2300 metrov nad morom mokrý a nespevnený. Na strmých svahoch je možné uvoľnenie lavín a splazov z mokrého snehu najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení, no nemožno vylúčiť aj zosuv spontánnych lavín z mokrého snehu. Na trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť základové lavíny,“ upozornil Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ako ďalej uviedol, snehová pokrývka je po predchádzajúcich sneženiach a vetre rozložená nepravidelne, v hrebeňových polohách sú vytvorené preveje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM