Martin Sýkora Správy

Jeden kamzík sem, druhý tam: V Tatrách sa bude opäť počítať

Kamzík je symbolom Vysokých Tatier a jeho počty sa menia. Tatranci sú na svoj symbol hrdí a každoročne sa starajú o jeho počty.

Ilustračný obrázok k článku Jeden kamzík sem, druhý tam: V Tatrách sa bude opäť počítať
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzíčich mláďat sa narodilo tohtoročnú jar, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne. V takmer šesťdesiatich lokalitách Tatranského národného parku bude vo vysokohorskom prostredí viac ako osemdesiat pracovníkov Štátnych lesov TANAPu, členov Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, pracovníkov Národného parku Slovenský raj, Správy PIENAPu, zamestnancov Mestských lesov Kežmarok a Spišská Belá. V liptovskej časti Tatier budú spočítavať kamzíky pracovníci Správy TANAPu, na poľskej strane Tatier pracovníci poľského Tatranského národného parku.

„Hlavným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou,“ uviedla Lenka Burdová, koordinátor vonkajšej komunikácie ŠL TANAPu, kde majú každoročne prehľad, ako sa populácia kamzíka vyvíja. Záchrane kamzíka vrchovského tatranského, ako vzácnemu endemickému poddruhu žijúcemu na tomto vzácnom území, venujú Štátne lesy TANAPu veľkú pozornosť.

„Na základe skúseností z minulých rokov v niektorých častiach Tatranského národného parku vynášame počas zimných mesiacov sušenú jarabinu a kamennú soľ do vysokohorských polôh na ochranných obvodoch Podbanské, Štrbské Pleso, Vyšné Hágy, Tatranská Lomnica, Podspády a Tatranská Javorina. Ročne sa na tento účel nazbiera, vysuší a na prikrmovanie kamzíka spotrebuje okolo 20 q jarabiny vtáčej,“ poznamenáva Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAPu. Súčasťou starostlivosti o lesnú zver sú aj ochranné služby zamerané na potláčanie negatívnych javov na živočíšstvo ako pytliactvo, pytliačiace psy a  mačky, ale aj vyrušovanie zveri či nepovolené aktivity v biotopoch kamzíka a svišťa.

Vlani na jar bolo v Tatrách napočítaných 1 107 kamzíkov, z toho 823 v slovenskej časti Tatier, pričom mláďat kamzíka tatranského vrchovského napočítali 140, z toho v slovenskej časti Tatier 95 a v poľskej 45. Najnižší počet kamzíkov bol v tomto území zaznamenaný koncom 90. rokov minulého storočia, keď na slovenskej strane Tatier klesol až na hranicu 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda sa v Tatranskom národnom parku pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali až do tisíc kamzíkov a po roku 2013, kedy početnosť na jar presiahla 1 200 kusov.

Kamzíky pod Veľkou Svišťovkou
23
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM