Monika Vengrínová Rôzne

Jeden z klenotov SR chystá novinky: Turisti sa v Ždiari môžu tešiť na nové zjazdovky aj lanovku

Rázovitá podtatranská obec je známa svojimi tradíciami, zvyklosťami, folklórom, kultúrou a najmä možnosťami športového vyžitia. Lyžiarske strediská a nádherná príroda tak do Ždiaru lákajú turistov počas celého roka. Tento rok čakajú obec nové projekty.

Ilustračný obrázok k článku Jeden z klenotov SR chystá novinky: Turisti sa v Ždiari môžu tešiť na nové zjazdovky aj lanovku
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Práve cestovný ruch je dominantou obce. Pre svoju polohu je vyhľadávaným miestom športovcov a turistov. Leží v kotline medzi Magurou a Belianskymi Tatrami. Nachádza sa tu množstvo väčších či menších kopcov, ktoré sa dajú využiť na športové aktivity najmä v zime.

Nové trate a lanovka už o dva roky

"V našom katastri je viacero lyžiarskych stredísk, najstarším je Ždiar – Strednica, ktoré vzniklo okolo roku 1950,“ uviedol starosta obce Pavol Bekeš. A i napriek tomu, že stredisko bolo za posledných osem rokov modernizované, novinky budú pribúdať i naďalej. Už teraz má prevádzkovateľ strediska vydané stavebné povolenia na výstavbu sedačkovej lanovky, premostenie potoka v údolnej stanici sedačkovej lanovky a na výstavbu dvoch zjazdoviek, a to čiernej a červenej. „Tým pádom by sme mali v stredisku celú škálu lyžiarskych svahov, pre začiatočníkov i náročných lyžiarov. Finančné náklady na tento projekt budú na úrovni 2 miliónov eur,“ informoval riaditeľ strediska Marián Bekeš s tým, že novú lanovku a zjazdovky by mohli lyžiari začať využívať od zimnej sezóny 2015/2016.

Ďalšími lyžiarskymi strediskami tu sú strediská Bachledova dolina a Ski centrum Strachan, ale i ďalšie menšie vleky ako Ski Bekeš, Bachleda, Krasuľa či Bachledova Deny a Ski Monkova dolina. Okrem lyžiarskych stredísk a svahov je katastri Ždiaru k dispozícii aj niekoľko kilometrov udržiavaných bežeckých tratí.

Typická ždiarska svadba i tradičné drevenice

Špecifikom Ždiaru je ľudová architektúra, goralské osídlenie a typická goralská štruktúra. Medzi zaujímavosti obce patrí okrem prírodnej scenérie aj miestne múzeum či zachované drevenice v štyroch pamiatkových zónach. V pôvodnom stave ich je už len niekoľko desiatok, v rámci celej obce je však zaregistrovaných okolo 230 dreveníc.

Múzeum Ždiarsky dom predstavuje typický interiér ždiarskych dreveníc, kroje z rôznych období, pracovné náradie i svadobné oblečenie. „Návštevník tak môže získať široký obraz o tom, ako tu ľudia v minulosti žili a ako sa vyvíjal napríklad kroj. Veci, ktoré sa tu nachádzajú, zozbierali práve v začiatkoch ľudia, ktorí sa zaslúžili o vznik Ždiarskeho domu. Ťažko však odhadnúť vek týchto vecí, keďže žiadne záznamy sa o tom nerobili,“ objasnil prevádzkovateľ múzea Peter Michalák. Medzi najvzácnejšie veci patrí napríklad zariadenie na pretláčanie varených zemiakov, jednotlivé kroje či papierová výzdoba v podobe vystrihovaných koliesok. V múzeu sa v súčasnosti prevádzkuje aj typická ždiarska svadba, počas ktorej majú hostia možnosť obliecť sa do kroja a vyskúšať si, ako ľudí v minulosti oddávali.

Rekonštrukcia cesty, nové parkoviská, chodníky a oddychová zóna

Pre skvalitnenie života miestnych obyvateľov i návštevníkov bude obec v tomto roku realizovať dva väčšie projekty. „V rámci regenerácie sídiel máme schválených 400 tisíc eur. Tieto prostriedky budú použité okrem iného na rekonštrukciu obecnej cesty od starého obecného úradu až po políciu,“ uviedol starosta obce Ždiar Pavol Bekeš.

Okrem toho sa pri novom obecnom úrade vybudujú parkovacie miesta, chodníky a oddychová zóna. Parkoviská pribudnú aj pri zdravotnom stredisku a základnej škole. „Ďalší projekt máme schválený aj z envirofondu, v rámci ktorého by sa mala zrekonštruovať čistiareň odpadových vôd v časti Bachledova dolina, dobudovať by sa mala hlavná čistiareň a časť vody a kanalizácie,“ doplnil Bekeš a dodal, že na tento projekt má obec schválených cca 110 tisíc eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM