Monika Vengrínová Iné športy

Jediný horský cyklomaratón na Slovensku: Očakáva sa účasť približne tisícky športovcov

Už po pätnásty krát sa dejiskom jedinečného etapového mountain bike maratónu stanú Svit, Vysoké a Nízke Tatry. Už v auguste tak spoznáme majstrov Slovenska XCM v horskej cyklistike pre tento rok. Štartovať však budú aj amatérski cyklisti a deti.

Ilustračný obrázok k článku Jediný horský cyklomaratón na Slovensku: Očakáva sa účasť približne tisícky športovcov
Zdroj: TASR

Prvý ročník Maratónu Horal sa konal už v roku 2000 ako reakcia na stúpajúcu popularitu vytrvalostných pretekov na horských bicykloch pre rekreačných ako aj výkonnostných cyklistov. Trojdňový etapový Horal tour začal svoju históriu písať v roku 2009. Dodnes nenašiel tento etapový pretek na Slovensku nasledovateľa a tak stále zostáva jediným a tým pádom aj jedinečným etapovým MTB (mountain bike) maratónom na Slovensku. Rokmi získava podujatie nielen na kvalite, ale i na obľúbenosti. V aktuálnom ročníku očakávajú organizátori účasť približne 700 účastníkov z radov dospelých a 350 detí. V roku 2017 bude mať pretek Horal maratón štatút Majstrovstiev Európy a do našich končín tak zavíta európska špička horskej cyklistiky.

Cyklomaratón Ho­ral aj etapový Horal tour nie sú pretekom len pre výkonných športovcov. Tratí a kategórií je viac. Trasy sú volené tak, aby si cyklista každej výkonnostnej kategórie našiel tú svoju. Štartujú vždy vo Svite a účastníkov v prvej etape zavedú na Štrbské Pleso do Vysokých Tatier. V druhej etape majú na výber 3 trasy a v najťažšej z nich je odmenou zdolanie Kráľovej Hole (1 946 m.n.n.). Tretia etapa je technický XCO (cross-country) okruh vo Svite v pohorí Kozie chrbty.

„V doterajšej histórii Horal nikdy nesklamal a verím, že sa heslo podujatia Horal – zážitok zaručený! naplní aj tento rok.“ uviedol Ivan Zima, riaditeľ Horal tour. Súčasťou podujatia bude podobne ako aj v minulom roku cyklistická súťaž pre deti - Horal junior, ktorá patrí do Detskej tour Petra Sagana a návštevníci podujatia sa tiež môžu tešiť na piatkový večerný koncert skupiny Hrdza.

ETAPY HORAL TOUR 14. – 16. august 2015

piatok 14. august 2015 – 1. etapa Horal tour 2015 – Vysokotatranská
sobota 15. august 2015 – 2. etapa Horal tour 2015 – (Škoda Horal MTB maratón) – Nízkotatranská
nedeľa 16. august 2015 – 3. etapa Horal tour 2015 – „IXCÉČKO“ a Detská tour Petra Sagana (Horal junior)

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM