Martin Sýkora Iné športy Iné športy

Jediný slovenský MTB maratón na Slovensku sa blíži: Organizátori očakávajú rekord

Organizátori už opäť po roku pripravili pre nadšencov horskej cyklistiky zaujímavé trate. Horal Tour 2016 je generálkou na budúcoročné majstrovstvá Európy.

Ilustračný obrázok k článku Jediný slovenský MTB maratón na Slovensku sa blíži: Organizátori očakávajú rekord
Zdroj: Dnes24.sk

Od piatka do nedele (12. – 14. augusta) sa vo Svite a v očarujúcom prostredí Vysokých a Nízkych Tatier uskutočnia tradičné trojdňové etapové cyklistické preteky – Horal Tour 2016. Organizátormi podujatia sú ŠK HORAL – ALTO Slovakia v spolupráci s mestom Svit.

Organizátori očakávajú rekord

Prvý ročník maratónu HORAL sa konal už v roku 2000 ako reakcia na stúpajúcu popularitu vytrvalostných pretekov na horských bicykloch pre rekreačných, ale aj výkonnostných cyklistov. Trojdňová etapová séria HORAL TOUR začala písať svoju históriu pred siedmimi rokmi. Tieto preteky dodnes nenašli na Slovensku svojho nasledovateľa, a tak stále zostávajú jediným etapovým MTB (mountain bike) maratónom na Slovensku. Podujatie získalo počas uplynulých rokov čoraz väčšiu kvalitu i popularitu. Aktuálny ročník by mohol byť svojou účasťou rekordný, organizátori očakávajú účasť približne 700 dospelých a 350 detských cyklistov. Tento ročník je zároveň generálkou na rok 2017, keď budú mať preteky HORAL MARATÓN štatút majstrovstiev Európy, vďaka čomu zavíta na Slovenska európska špička horskej cyklistiky.

„Celý tento ročník sa nesie v znamení generálnych príprav na budúcoročné majstrovstvá Európy, ktoré nám Európska cyklistická federácia pridelila vlani,“ uviedol Ivan Zima, riaditeľ pretekov.

Organizátori trasy mierne upravili tak, aby vyhovovali takýmto významným európskym pretekom a aby už budúci rok na trati nemuseli robiť významnejšie zmeny. "V doterajšej histórii HORAL nikdy nesklamal a verím, že sa heslo podujatia ‚HORAL – zážitok zaručený‘ naplní aj tento rok,“ dodal Zima.

Rôzne trate pre rôznych jazdcov

Súčasťou podujatia bude podobne ako aj v minulom roku cyklistická súťaž pre deti – HORAL JUNIOR, ktorá patrí do Detskej tour Petra Sagana. Návštevníci podujatia sa v sobotu tiež môžu tešiť na večerný koncert skupiny Olympic Revival Prešov. Cyklomaratón HORAL aj etapový HORAL TOUR nie sú preteky len pre výkonných športovcov. Tratí a kategórií je viac, pričom trasy sú volené a zostavované tak, aby si cyklista každej výkonnostnej kategórie prišiel na svoje.

ETAPY HORAL TOUR 2016

piatok 12. august 2016
1. etapa – Vysokotatranská (Svit – Štrbské Pleso)

sobota 13. august 2016
2. etapa (súčasť ŠKODA HORAL MTB MARATÓN) – Nízkotatranská (Svit – Kráľova hoľa)

nedeľa 14. august 2016
3. etapa – XCO (cross country) v pohorí Kozie chrbty a Detská tour Petra Sagana (Svit)

PREČÍTAJTE SI AJ: Horal MTB maratón bude už tento víkend. Organizátori museli vynechať vrchol Kráľovej Hole

Malí aj veľkí v cyklistickom sedadle: Horal maratón bol plný zážitkov a zábavy
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM