Martin Sýkora Kultúra

Jemelin očaril a bol očarený: Ruský spevák prvý krát na Slovensku

Nikolaj Jemelin je známy najmä vo svojom rodnom Rusku. Jeho piesne však nie sú cudzie ani pod Tatrami. Obidva koncerty ruského speváka boli vypredané.

Ilustračný obrázok k článku Jemelin očaril a bol očarený: Ruský spevák prvý krát na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

Slovanská súdržnosť a tradícia

V priebehu uplynulého týždňa po prvýkrát na Slovensko zavítal ruský spevák Nikolaj Jemelin. Ide o umelca, ktorý sa pri svojej tvorbe inšpiruje staroslovienskou kultúrou a dejinami. Okrem originálnej choreografie v staroslovienskej podobe, nesmú pri jeho vystúpeniach chýbať dobové odevy, ktoré si tradične oblieka pri všetkých vystúpeniach. Jemelin si svojimi tradičnými vystúpeniami dokázal získať srdcia miliónov ľudí.

„Som prvýkrát na Slovensku. Veľmi ma teší, ako sú ruské melódie a hudba blízke slovenskému národu. Na koncerte som so srdečnosťou zaspieval známe diela a slávne piesne,“ povedal po popradskom koncerte Nikolaj Jemelin.

Okrem iného, zaznela aj jedna z jeho najznámejších piesní ,,RUS“, ktorá dodáva silu pred zápasom aj olympionikovi, ruskému boxerovi v ťažkej váhe Alexandrovi Povetkinovi. Všetky texty, ako aj hudbu si Nikolaj píše sám a pri každej tvorbe do nich vkladá slavianskeho ducha.

„Je tu záplava anglicky hovoriacich skupín. Ide o expanziu anglického jazyka do Európy. Je smutné, že ľudia vedia spievať po anglicky a pritom nepoznajú svoju slovanskú kultúru, svoje melódie, balady,“ vysvetlil Jemelin.

PREČÍTAJTE SI AJ: Bryan Adams vo Vysokých Tatrách: Slovenské veľhory mu učarovali

Nikolaj Jemelin Koncert 10/2016
3
Galéria

Slovensko príjemne prekvapilo

Ruský spevák vystúpil najprv v Nitre, aby o pár hodín neskôr predviedol svoje umenie v Poprade. Oba slovenské koncerty boli vôbec prvými, ktoré Nikolaj absolvoval mimo Ruska. Pod Tatry si ho prišli vypočuť fanúšikovia z celého východného Slovenska – z Košíc, Svidníka i Prešova. Svoj pobyt na Slovensku Jemelin zhodnotil ako veľmi príjemný, aj na ulici sa cítil ako doma.

„Naše líca sú jedinečné. Mám rád váš pokoj v duši. Ľudia tu nežijú vo veľkých mestách – sú spokojnejší, tešia sa, je tu svieže ovzdušie. Na to nikdy nezabudnem. Páči sa mi vaša úprimnosť – nie je to faloš,“ vyznal sa z dojmov zo Slovenska legendárny ruský autor a spevák.

Diela Nikolaja Jemelina sú Slovákom blízke vďaka myšlienke slovanizmu, návratu ku koreňom, ktoré prezentuje v kráse a harmónii so svojím typickým a nenapodobiteľným hlasom. V čase globalizácie vidí ruský protagonista príležitosť, ako sa vďaka slávnej histórii a tradíciám, vymaniť zo šedi priemeru a stať sa jedinečným.

„U vás je všetko v poriadku. O svoju kultúru sa staráte a to je veľmi dôležité. Po ulici tu kráčajú správni ľudia,“ uzavrel s úsmevom Jemelin, ktorý po svojich slovenských zážitkoch nevylučuje, že sa pod tatranské končiare raz vráti.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM