Monika Vengrínová Iné športy

Jubilejný 40. ročník Rallye Tatry už o týždeň. Divákov čaká večerný okruh aj jazda veteránov

Jedno z najväčších a najstarších športových podujatí v meste Poprad Rallye Tatry štartuje už v piatok 26. júla. Pretekať bude približne sedemdesiat posádok zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska a rallye bude zaradená nielen do Slovenského rely pohára, ale i do seriálu Majstrovstiev Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný 40. ročník Rallye Tatry už o týždeň. Divákov čaká večerný okruh aj jazda veteránov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

320 kilometrov, viac ako 68 tímov zo štyroch krajín

„V jednoetapových pretekoch je pre posádky seriálu majstrovstiev Slovenska pripravená trať s celkovou dĺžkou 320 kilometrov. Celková dĺžka rýchlostných skúšok je 93 kilometrov. Chýbať nebudú ani WRC vozidlá, štvorkolky, ale aj upravené rely špeciály, ktoré si to rozdajú v Slovenskom rely pohári,“ hovorí hlavný organizátor podujatia Stanislav Hanzeli.

Preteky, ktoré sú zaradené do Majstrovstiev Slovenska DMACK RALLY 2013 ako štvrté podujatie a do seriálu Slovenského rally pohára ako tretie podujatie, sa budú konať v piatok a v sobotu 26. a 27. júla. Do dnešného dňa je prihlásených 68 tímov zo štyroch krajín. V rámci podujatia si začiatočníci vyskúšajú aj prvé kilometre svojej športovej kariéry v Rallyškole.

Preteky začnú v piatok o 18.00 atraktívnym večerným okruhom v priestoroch mimoúrovňovej križovatky z Popradu smerom na Vysoké Tatry. Dĺžka tejto rýchlostnej skúšky je 6,3 kilometra. „V sobotu sú na programe rýchlostné skúšky 2 až 10, pričom druhá začína pred obcou Uloža a končí pred obcou Nižné Repaše. Potom sa vozidlá presunú cez Torysky na štart tretej rýchlostnej skúšky z Levočských kúpeľov do Záľubice,“ predstavuje program pretekov organizátor.

Okruh takmer na úrovni Formuly 1

V rámci Slovenského rely pohára čaká na účastníkov takmer 125 kilometrov, z čoho bude päť rýchlostných skúšok v dĺžke cez 38 kilometrov. Jazdci budú súťažiť v piatok večer na mestskom okruhu a v sobotu odjazdia po jednej rýchlostnej skúške Uloža, Levočské kúpele a dve rýchlostné skúšky Poprad.

„Trať je veľmi zaujímavá, najmä vojenský priestor, ktorý sa jazdil aj v minulosti, ale vidím ako veľmi náročný aj divácky okruh v meste. Dovolím si tvrdiť, že organizátori vytvorili okruh pomaly na úrovni Formuly 1. Ja osobne som sa do motoristického pretekania vrátil po dvanástich rokoch a chcel by som vyhrať aspoň svoju kategóriu N. Uvedomujem si totiž, že je tu veľmi veľa kvalitných a hlavne aj o dvadsať rokov mladších pretekárov. Skúsenosti síce hrajú pre nás starších, ale niekedy ani to nestačí, aby sme dobehli mladosť,“ uvažuje jeden z účastníkov pretekov Bedřich Haberman.

Spoluorganizátorom podujatia je aj mesto Poprad, ktoré sa na pretekoch podieľa organizačne a technicky, v budúcom roku by sa chcelo zapojiť i finančne. „Veľmi sa tešíme, že Rallye Tatry je súčasťou Popradu, je to podujatie s obrovskou tradíciou a teraz je opäť súčasťou mesta a športového života v ňom. A tak, ako sa zvyšuje kvalita tohto podujatia, takisto zvyšujeme aj kvalitu našej spolupráce. Rokujeme o tom, že mesto v budúcom roku vstúpi do tejto súťaže aj finančne,“ premýšľa zástupca primátora mesta Poprad Adrián Kromka.

Tešiť sa možno i na veteránov a autogramiádu pretekárov

Tento rok sa okrem súťažiacich pretekárov postavia na trať i tatranskí veteráni, ktorí v sobotu medzi 13. a 14. hodinou odjazdia jeden mestský okruh v Poprade. Pôjde o 30. ročník zrazu členov popradského klubu pod názvom Tatranský veterán 2013, na ktorý si pozvali účastníkov z celého Slovenska, ale i z Maďarska a z Českej republiky.

Na podujatí sa predstaví dvadsaťpäť historických vozidiel vyrobených od roku 1905, až po tzv. youngtimery, vozidlá do roku výroby 1982. „Z prihlásených spomeniem Talbot z roku 1912, Laurint a Klement z 1921, Tatra 30 taxi z roku 1928, prvý taxík vo Vysokých Tatrách, Praga Alfa z 1928, ale i Fiat 1500 cabrio z 1936, bojovú Škodu Tudor, či legendárne Ferrari z 1972,“ predstavuje účastníkov veteránskej prehliadky predseda TVCC Poprad Jozef Pollág.

Sprievodným podujatím tohtoročnej rely bude aj autogramiáda najlepších jazdcov, ktorá sa uskutoční v obchodnom centre MAX v piatok 26. júla o 16.30.

Jubilejný 40. ročník Rallye Tatry už o týždeň. Divákov čaká večerný okruh aj jaz
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM