Peter Handzuš Kultúra

Juraj Herz: Zakázali mi vrátiť sa do Kežmarku

Na Kežmarskom hrade v týchto dňoch natáčal svoj nový krátky film známy slovenský režisér žijúci v Prahe Juraj Herz.

Ilustračný obrázok k článku Juraj Herz: Zakázali mi vrátiť sa do Kežmarku
Zdroj: TASR

„Dostal som ponuku urobiť jeden desaťminútový film, ktorý je súčasťou dlhometrážneho celovečerného filmu Slovensko 2.0, ktorý sa natáča pri príležitosti 20. výročia samostatnosti republiky. Keďže ja som pred dvoma rokmi dostal čestné občianstvo v meste Kežmarok, tak som si povedal, že to bude o Kežmarku a nemusel som veľmi vymýšľať, takže predstavím svoj príbeh, ako som v Kežmarku žil, aký som bol zlý žiak, bitkár, a ako mi zakázali vrátiť sa do Kežmarku,“ zdôvodnil svoj výber miesta nakrúcania Herz.

Vo filme hrá známy režisér sám seba a súčasťou natáčania sú aj jeho dvaja bratia Rudolf a Ladislav. V snímke si zahral dokonca aj primátor mesta Kežmarok Igor Šajtlava. Dve postavy filmu stvárnia aj herci Ján Kožuch a Éva Bandor, hlavným kameramanom je Dodo Šimončič, s ktorým režisér Herz natočil už viacero snímok.

*** „Ja som sa tu narodil v Kežmarku, takže svoje detstvo som prežil na hrade, na gymnáziu, v tunajších kostoloch. Je to moje rodné mesto, tak kde inde by som ten film točil,“*** dodáva Herz, ktorý okrem toho, že si vo filme zahral sám seba, celú snímku aj režíruje.

V Kežmarku približne 20-členný štáb natáčal viac ako tri dni, vo štvrtok 16. mája sa presúva na Spišský hrad, kde bude prebiehať natáčanie jednej hororovej scény. „Kežmarok je také mierumilovné mesto. Nie sú tu vhodné hororové kulisy, ktoré naopak na Spišskom hrade sú, takže preto mierime aj tam,“ zdôraznil Herz. Premiéra filmu by mala byť niekedy na jeseň tohto roku.

Kežmarčania sú hrdí

„Je to pre nás veľká česť, že takýto významný režisér, ako je Juraj Herz, si vybral na natáčanie svojho filmu náš hrad. Predovšetkým lekáreň, ktorá sa nachádza v interiéri hradu, sa stala v minulosti takým veľmi silným emotívnym zážitkom pre všetkých bratov, ktorí sa tu stretli a navštívili túto expozíciu a zaspomínali si, ako ich otec pracoval práve v týchto priestoroch ako lekárnik,“ spomína riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová.

Filmárom na hrade poskytli okrem spomínanej expozície lekárne aj ďalšie exponáty a počas filmovania štáb využil na natáčanie aj miestnu Obrazáreň. „Počas novodobej éry hradu je toto prvé významné natáčanie, ktoré sa u nás koná, niekedy v 70. rokoch minulého storočia sa tu nakrúcal film o Móricovi Beňovskom,“ doplnila riaditeľka.

Režisér Juraj Herz sa narodil v Kežmarku v roku 1934, študoval fotografiu v Bratislave, neskôr réžiu a bábkoherectvo v Prahe. Pôsobil v divadle Semafor a neskôr sa stal režisérom na Barrandove v Prahe. Niekoľko rokov žil v Nemecku, kde nakrúcal najmä pre televíziu. Je členom Európskej filmovej akadémie, žije striedavo v Mníchove a Prahe.

Juraj Herz: Zakázali mi vrátiť sa do Kežmarku
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM