Peter Handzuš Rôzne

Kalamitné plochy v Tatrách už pokryla nová vegetácia

Po šiestich rokov od veternej kalamity, ktorá Tatry postihla v novembri 2004, sa uskutoční 5. seminár o pokalamitnom výskume v Tatrách.

Bude sa zaoberať výsledkami výskumov z oblasti klimatológie, pedológie, hydrológie, botaniky, zoológie a lesníctva. Tie budú prezentovať pracovníci Výskumnej stanice Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u) a Múzea TANAP-u. Seminár sa uskutoční v piatok (19.11.)
Najviditeľnejšou zmenou za posledných šesť rokov je fakt, že kalamitné plochy už pokryla nová vegetácia. „Z nášho pohľadu nečakane rýchly bol najmä vývoj sukcesnej trávovitej, bylinnej, ale aj drevinovej vegetácie na kalamitnej ploche,“ zhodnotil vedúci Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u Peter Fleischer.
Mnohí odborníci sa obávali, že po tak veľkej veternej kalamite potrvá veľa rokov, kým sa vegetácia zregeneruje. „Myslím, že sme svedkami toho, že po šiestich rokoch je kalamitné územie kompletne pokryté vegetáciou,“ zdôraznil Fleischer. Tento fakt je podľa neho podmienkou úspešného odrastania prirodzenej obnovy charakteristických drevín tatranského lesa, konkrétne smreka a smrekovca. Okrem toho sa tiež spočiatku extrémny hydrický a teplotný režim na týchto plochách vyrovnal. Podmienky na kalamitných plochách sú podľa neho preto pre obnovu lesov veľmi priaznivé.
Novým objektom výskumov vedeckých tímov zo Slovenska i zahraničia sa stali stojace suché lesy v bezzásahovom území. „Ročne pribúda približne 1000 hektárov suchého lesa v dôsledku šírenia podkôrneho hmyzu,“ priblížil Fleischer. Podľa neho sa môže stať, že napr. hydrická funkcia týchto porastov bude horšia ako na samotnej kalamitnej ploche. „Podmienky obnovy v tomto území budú podstatne horšie ako na plochách poškodených veternou kalamitou, pomery sú tu totiž v súčasnosti veľmi nepriaznivé,“ uzavrel Fleischer.
Seminár o pokalamitnom výskume v Tatrách začne o 9. hodine v priestoroch Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Po jeho skončení sa uskutoční vernisáž výstavy fotografií projektu Poznaj svetové dedičstvo UNESCO, ktorej súčasťou je i kolekcia fotografií Slovenské dedičstvo autora Dionýza Dugasa.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM