Peter Handzuš Hokej

Kamzíci vyhrali v Košiciach

Kamzíci si z Košíc vezú tri body po prvom víťazsve v riadnom hracom čase.

HC Košice – HK AutoFinance Poprad 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)

Góly: 58. Haščák – 1. Hult, 24. Vandas, 26. Rapáč, 60. Kuľha. Rozhodovali: D. Konc – M. Korba, Smrek, vylúčenia: 6:6, navyše: Tabaček (Košice) 10. min za napadnutie hlavy a krku, Kroták (Poprad) 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 5117 divákov.

Hostia z Popradu zaskočili svojho súpera už po 46 sekundách, na dva razy prekonal Hyláka Hult a otvoril skóre stretnutia – 0:1. Zaskočení „oceliari“ sa smerom dopredu presadzovali veľmi ťažkopádne a opraty úvodnej dvadsaťminútovky mali pevne v rukách popradskí „kamzíci“. Dobrým i agresívnym napádaním v strednom pásme narúšali kombinačnú hru súpera a po zisku puku vyrážali do rýchlych protiútokov. V 10. minúte sa na košickú bránku rútil Vaic, no po jeho zakončení zaúradovala Hylákova efektná lapačka. O dve minúty neskôr mohol zvýšiť Vandas, ale ani on nedokázal prepasírovať puk do košickej svätyne. Popradčania pokračovali v produktívnej hre až do 17. minúty, keď sa pri vylúčení Daniela Brejčáka nechal vylúčiť do konca duelu zbytočne aj kapitán Kroták. Tento narušil koncentráciu tímu a v závere sa hostia dostali pod tlak. Bartoš a po ňom ani jeho spoluhráči však nedokázali v zostávajúcich minútach zmeniť rezultát prvej tretiny.

Aj začiatok druhej dvadsaťminútovky patril hosťom, ktorí po presnom zásahu Vandasa v 24. minúte zvýšili na 2:0. Ten sa najlepšie zorientoval v skrumáži pred Hylákovou bránkou a pohodlne zakončil. Vzápätí putoval na trestnú lavicu domáci obranca Biro a Rapáč využil početnú výhodu o jedného muža, keď z bezprostrednej blízkosti nedal košickému gólmanovi šancu – 0:3. „Oceliari“ mohli znížiť v polovici zápasu, ale Pašekovu strelu z dobrej pozície dokázal Melicherčík vyraziť až na ochrannú sieť. Košičania prebrali iniciatívu, zlepšili pohyb, no ich zakončenia si nedokázali nájsť cestu do popradskej bránky.

V treťom dejstve vychádzali hostia predovšetkým z dobre organizovanej defenzívy, z ktorej vyrážali do nebezpečných protiútokov. Košičania, napriek aktívnej hre smerom dopredu, nevedeli nájsť recept na kompaktnú popradskú obranu a ich akcie končili buď nepresným zakončením alebo si s nimi poradil Melicherčík. V 51. minúte mohol znížiť Jenčík, no v úniku nedokázal zoči-voči popradskému brankárovi uspieť. O dve minúty neskôr nedovolene bránil Šterbáka pri zakončení domáci kapitán Bartoš a hlavný arbiter nariadil trestné strieľanie. Popradský obranca však nedokázal prekonať Hyláka. V 58. minúte znížil domáci obranca Šeda (1:3), no rezultát stretnutia stanovil gólom 52 sekúnd pred koncom zápasu do prázdnej bránky Kuľha – 1:4. Košice napriek veľkej snahe zaknihovali prvú prehru v prebiehajúcej sezóne.

Antonín Stavjaňa, tréner Košíc: „Súboj Košice – Poprad má vždy nádych derby. Výkon nášho tímu bol kŕčovitý, chýbal nám dôraz najmä v osobných súbojoch. Snažili sme sa hrať aktívne, ale až v závere sa nám podarilo znížiť na 1:3, ale aj tak som rád, že sme hrali stále útočne až do konca zápasu.“

Róbert Spišák, tréner Popradu: „Sme radi, že sa nám podarilo vyhrať po kvalitnom výkone. Dobre sme zahrali najmä v defenzíve a mrzí nás, že sa nám zranili traja hráči. Som rád, že mužstvo zahralo famózne a ja som mohol byť pri tom.“

Text + Foto: TASR

pp-ke
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM