Peter Handzuš Rôzne

Kamzíkom sa darí, na území Tatier je ich už takmer tisícka

Kamzíkom sa v Tatrách v posledných rokoch darí, dokazuje to aj ich tohtoročné jesenné spočítanie. V národnom parku vrátane poľskej časti žije celkom 929 kamzíkov, pričom na slovenskej strane ich napočítali niečo cez 700 a takmer 100 bolo mláďat.

V tomto období začína kamzičia ruja, počas ktorej sú kamzíky vo väčšom pohybe a je teda aj väčšia pravdepodobnosť, že sa podarí spočítať všetkých jedincov. „Na doplnenie minerálií už tradične a dlhodobo vynášame kamzíkom kamennú soľ,“ priblížil starostlivosť o kamzičiu populáciu zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) Jozef Hybler.

Kamzíky v čase potravinovej núdze počas tuhých zím prikrmujú aj sušenou jarabinou, lesníci ju vynášajú do vysokohorských polôh v ochranných obvodoch Podbanské, Štrbské Pleso, Vyšné Hágy, Tatranské Matliare, Podspády a Tatranská Javorina. „Ročne sa nazbiera, vysuší a na prikrmovanie spotrebuje okolo 300 kilogramov vtáčej jarabiny,“ konkretizoval Hybler.

Na početné stavy kamzíkov podľa neho vplýva človek, priebeh počasia, ale aj predátori. „Vo vzťahu ku kamzíkovi prichádza do úvahy napr. rys, vlk či krkavec, ktorých populácie sú v Tatrách relatívne stabilné,“ vysvetľuje. Jarné a jesenné spočítavanie kamzíkov v Tatrách organizujú ŠL TANAPu spolu so Správou TANAPu a poľským Tatranským národným parkom. Na jeseň minulého roku ich bolo na území Tatier 841, v roku 2009 ešte o 110 menej. Tatry sú najsevernejšou oblasťou výskytu kamzíkov na svete. Kamzík vrchovský tatranský patrí do zoznamu chránených živočíchov a jeho spoločenská hodnota je približne 5000 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM