Peter Handzuš Rôzne

Kamzíkom sa rodia mláďatá. Do dolín už nebudú môcť ani skialpinisti

Skialpinistická sezóna v TANAPe po víkende skončí. Do vysokohorského prostredia majú od pondelka 15. apríla zákaz vstupu už aj skialpinisti a horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch. Vysokohorské prostredie bude uzatvorené až do 15. júna, dokedy platí sezónna uzávera turistických chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Kamzíkom sa rodia mláďatá. Do dolín už nebudú môcť ani skialpinisti
Foto: Monika Vengrínová

Kamzíky a svište privádzajú na svet potomkov

Dôvodom časového obmedzenia pohybu turistov na lyžiach vo vyšších polohách národného parku je ochrana prírody. A to najmä kamzíka vrchovského tatranského, ktorý má v tomto období vo vysokohorskom prostredí sťažené životné podmienky, v jarnom období sa rodia mláďatá. Pri náhlom vyrušení a úteku v panike, sa môže stať, že kamzík sa vážne zraní a uhynie.

Podobne je to aj v prípade svišťa vrchovského tatranského, ktorý sa v jarnom období vychudnutý prebúdza a nerušený prísun potravy po dlhej zime je pre neho existenčne dôležitý.

Výnimka v Žiarskej doline

Porušenie zákazu trestá lesná stráž a stráž ochrany prírody blokovou pokutou vo výške 66 eur a vrátením turistu späť bez dosiahnutia cieľa vysokohorskej túry.

V Žiarskej doline sa môžu skialpinisti pohybovať vo vysokohorskom prostredí až do 15. mája, podľa aktuálnych snehových podmienok. V lokalite Baranec – Jarný žľab a Žiarske sedlo – Malé Závraty – Žiarska chata po trase letného turistického značeného chodníka povolil Krajský úrad životného prostredia v Žiline do roku 2014 výnimku z Návštevného poriadku TANAPu.

Foto: Táňa Hoholíková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM