Peter Handzuš Krimi

Kamzíky už spočítali

Na poľskej i slovenskej strane Tatier je dohromady 841 kusov kamzíkov

Počas tohtoročného jesenného spočítavania kamzíkov v Tatrách narátali pracovníci Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu), Správy TANAPu a v spolupráci s Tatranským parkom narodowým (TPN) 841 kusov tejto vzácnej zvery.
Na slovenskej strane ich bolo takmer 700, na poľskej strane Tatier 142 kusov. Potešiteľný je i počet tohtoročných mláďat kamzíka vrchovského, ktorých tentoraz napočítali 74 kusov, z toho 57 bolo na slovenskej strane Tatier.
„Počas spočítavania môžeme spozorovať napríklad krívajúce alebo nefarebné, teda nepresrstené jedince. Alebo mláďatá, ktoré počas leta nestihli dorásť. Optické posúdenie ale nezachytí skutočnosť, že tohtoročné mladé je priveľmi slabé na to, aby prežilo nastávajúcu zimu,“ zdôvodňuje Jozef Hybler zo ŠL TANAPu, prečo je ťažké len na základe pozorovaní odhadnúť zdravotný stav kamzičej populácie. Práve z tohto dôvodu sa každoročne odoberajú teréne vzorky trusu, ktoré dokážu odhaliť prípadné ochorenia v tráviacom ústrojenstve kamzíkov.
Prežiť zimu v tatranských podmienkach je pre kamzíka veľmi náročné, preto sa každoročne ráta s určitými stratami. Nie je to len kvôli lavínam, poveternostným podmienkam či človeku, ale aj kvôli predátorom. „Kamzík, ako každá iná zver, pudovo cíti, ako sa má na zimu pripraviť. Preto pokiaľ je na jeseň dostatok paše a kamzík pri nej nie je rušený, nakŕmi sa natoľko, aby jeho tukové zásoby, a to, čo si počas zimy nájde, stačilo na to, aby prežil zimu,“ objasnil Hybler.
Podľa neho by straty, ktoré sú každý rok, mohli opätovne vykryť jarné prírastky. „Pokiaľ neprídu neskoré mrazy a snehy,“ zdôraznil Hybler. V prípade tuhej zimy sa kamzíky sťahujú do nižších polôh, kde pre nich lesníci pripravujú krmivo v podobe sušenej jarabiny a soli. „Je to pre nich určite veľká pomoc a takéto miesta navštevujú kamzíky pravidelne,“ doplnil.
Jesenným spočítaním sa zaznamenáva celkový stav kamzičej populácie pred zimou, na jar sa počítajú mladé prírastky. Kamzičia populácia sa sleduje už viac ako 50 rokov, najmenej ich bolo koncom 90. rokov minulého storočia. Naopak, najviac kamzíkov bolo na slovenskej strane Tatier v roku 1964, žilo ich tam viac ako 900.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM