Dominika Pacigová Rôzne

Kanadu vymenila za Slovensko: Chcem, aby sa ľudia nebáli hovoriť anglicky

Amanda McCullough (36) sa pred dvoma rokmi rozhodla pre výraznú zmenu vo svojom živote. Vymenila podstatne bohatšiu krajinu a rušnejší život za pokojnú existenciu na slovenskom vidieku. Čo ju priviedlo na Slovensko?

Ilustračný obrázok k článku Kanadu vymenila za Slovensko: Chcem, aby sa ľudia nebáli hovoriť anglicky
Foto: Amanda McCullough

Mladá, sympatická, takmer vždy optimisticky naladená Kanaďanka Amanda sa prisťahovala na Slovensko pred dvoma rokmi. Narodila sa a vyrastala na východnom pobreží Atlantického oceána. Po absolvovaní univerzity pracovala na výletných lodiach, kde sa spoznala s jej manželom Milanom.

Slovensko si zamilovala

Zoznámenie sa s manželom na vodách Karibiku spojilo ich vášne. Vášeň pre cestovanie ich zaviedla na mnoho krásnych miest. Spoločne precestovali Anglicko, USA, Kanadu a neskôr Slovensko, kde sa aj usadili. Amanda si zamilovala slovenský spôsob života, prírodu a očarila ju dobrota ľudí. Obľúbila si aj tradičné slovenské jedlo – halušky. „Naučila som sa variť dobré bryndzové halušky. Také dobré, ktoré majú veľa, veľa slaniny,“ povedala s úsmevom.

Amanda je šťastnou mamou štvorročnej Guinnes a osemročného Luka. Začiatky na Slovensku neboli jednoduché. „Dcérka rozpráva lepšie po slovensky ako po anglicky. Pre syna boli začiatky na Slovensku ťažké, najmä v škole, keď vedel po slovensky len veľmi málo. Teraz je to podstatne lepšie a obaja mi pomáhajú prekladať,“ spomína na príchod na Slovensko a dorozumievanie sa rukami aj nohami.

Denný anglický tábor pod Tatrami

Amanda je držiteľkou certifikátu CELTA (certifikát pre učiteľa angličtiny učiaceho študentov s iným materinským jazykom ako anglickým cez Cambridge University). Je kanadskou lektorkou a miluje pomáhať ľudom zdokonaľovať sa v angličtine. Chce, aby sa všetci cítili pohodlne, keď rozprávajú anglicky. Aj preto zorganizovala v podtatranských Mengusovciach dva turnusy denného anglického tábora pre deti vo veku 8 – 12 rokov. Každý deň boli pre účastníkov tábora pripravené iné aktivity, hry a témy naviazané na precvičovanie si slovnej zásoby. Komunikovalo sa len v angličtine. „Ja sama milujem denné tábory. Deti sa tu zabavia, naučia sa niečo nové. Aj keď spievajú anglické piesne, zlepšujú si angličtinu, hoci si to ani neuvedomujú. Každý deň bol iným dňom. V úvode tábora dostal každý camper „kanadský pas“, do ktorého dostával pečiatky. Tí, ktorí dostali najviac pečiatok, získali aj kanadský darček,“ v krátkosti zhodnotila činnosť v tábore.

Ako sama skonštatovala, bez pomocníčky Kristíny Jančekovej si nevie tento tábor ani predstaviť. „Kristína je veľmi ambiciózna baba, je skvelá v práci s deťmi. Má vášeň pre jazyky, pracuje na sebe, a preto som jej dala možnosť byť mojou pravou rukou v dennom anglickom tábore,“ v krátkosti charakterizovala šikovnú Kristínu.

Angličtina je dôležitá

Vedeli ste, že angličtina je najpopulárnejším jazykom, že sa používa ako hlavný dorozumievací jazyk vo viacerých oblastiach, alebo že je tretím najrozšírenejším materinským jazykom na svete? Je skutočne potrebná a dôležitá! Ako tvrdí Amanda, človek musí hovoriť, hovoriť a hovoriť. Ostatné oblasti anglického jazyka sú tiež veľmi dôležité, ale tie už súvisle nadväzujú na rozprávanie.

Kanadu vymenila za Slovensko: Chcem, aby sa ľudia nebáli hovoriť anglicky
4
Galéria
Foto: Amanda McCullough
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM