Peter Handzuš Rôzne

Kauza garáže

V kauze garáže sú na jednej strane zadĺžené železnice, ktoré chcú speňažiť svoj majetok najlepšie ako sa dá, na druhej strane občania, ktorým sa nepáči cena za pozemky, na ktorých ich garáže stoja.

Na stretnutí s občanmi, ktoré zorganizovala poslankyňa Národnej rady SR Monika Gibalová sa zúčastnil minister dopravy Ján Figeľ, námestník Ľubomír Bielik a Paulína Černochová zo Strediska hospodárenia s majetkom ŽSR.

Ako informoval Lubomír Bielik, pozemky pod garážami boli rozdelené na 13 plôch po cca 10–30 vlastníkov, pre lepšiu komunikáciu aj vysporiadanie pozemkov. Podľa niektorých sú ale skupiny 30 vlastníkov ťažkopádne a je problém sa s takým množstvom vlastníkov na niečom dohodnúť.

Železnice neschválili odpredaj pozemkov pod garážami v blízkosti podchodu, ktorý používajú záhradkári a na ich žiadosť tam má pribudnúť, (podľa projektu, ktorý sme mohli vidieť), podjazd pre osobné autá.

Železnice taktiež nepovolili odpredaj časti pozemkov pri moste a na Hviezdoslavovej ulici. Napriek tomu ale drvivá väčšina majiteľov garáží si pozemky od železníc odkúpiť môže. Otázne je však, za akú cenu.

Veľkú nevôľu spôsobil aj fakt, že tí, ktorí podpísali nové nájomné zmluvy, platia 35 – krát vyššie nájomné ako tí, ktorí si nájomné zmluvy neobnovili. Železnice proti týmto nájomcom podstupujú právne kroky, žiadne pojednávania v tejto veci však ešte neprebehli. Niektorí majiteľia garáží to považujú za diskrimináciu. Podarí sa v tejto veci dať právu za dosť?

Železnice majú k cene pozemkov pod garážami spracované tri znalecké posudky, a to v cenách 30,– Eur, 40,– Eur a znalecký posudok od developerskej spoločnosti na 78,87 Eur za meter štvorcový. Posledná cena zaskočila skoro všetkých prítomných majiteľov garáží. Železnice navrhli na základe týchto posudkov odpredať pozemky pod garážami za 46,– Eur bez DPH. Či táto cena bude konečná alebo sa ešte zmení, sa ešte uvidí.

V rozhovore pre Poprad24 minister Figeľ povedal, že nechce podporovať špekulatívne obchody s týmito pozemkami. Aj poslankyňa Gibalová v rozhovore povedala, že sa bude snažiť urobiť všetko, čo bude v jej silách a v medziach zákona, aby bola cena za pozemky pod garážami pri železničnej trati v Poprade nižšia, ako ju navrhli železnice.

Bez ohľadu na navrhovanú cenu za pozemky pod garážami sa nám javí výdodnejšie pozemky vlastniť, ako za ne platiť nájomné.

Kauza garáže
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM