Monika Vengrínová Rôzne

Kde by mali v Poprade vyrásť kruháče či parkovacie domy? Toto sú dopravné plány mesta!

Popradská samospráva si vytýčila ciele do budúcnosti. V rámci nich chce riešiť i dopravu v meste, problém s parkovaním či nebezpečné križovatky. V pláne sú aj parkovacie domy a obchvaty.

Ilustračný obrázok k článku Kde by mali v Poprade vyrásť kruháče či parkovacie domy? Toto sú dopravné plány mesta!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

„Poprad vnímam nielen ako desiate najväčšie mesto na Slovensku, ale z pohľadu významu, strategickej polohy, jestvujúcej infraštruktúry a prítomnosti významných investorov ako mesto, ktoré patrí do top 3 slovenských miest. Preto je našou základnou víziou Poprad ako silné mesto, v ktorom budú jeho spokojní obyvatelia nachádzať svoje uplatnenie, bývanie a kvalitné prostredie pre život,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko. V zozname priorít mesta na najbližších desať rokov preto definoval aj projekty súvisiace s riešením dopravy.

Protihluková stena

Podľa primátora by najdôležitejšia kruhová križovatka, ktorú chce mesto vybudovať, mala vyrásť v mieste križovatky ulíc Hraničná a Slovenského odboja pri Bille. Ďalšie kruháče by mali byť na sídlisku Juh na Ul. L.Svobodu pri novom koste a tiež na križovatke medzi akvaparkom a mestskou časťou Stráže. Vyriešiť by sa malo i dopravné prepojenie mestskej časti Veľká a akvaparku, kde zatiaľ nie je dokončená cesta a súvisiaca infraštruktúra, preto táto cesta zatiaľ nie je oficiálne sprejazdnená. V budúcnosti by ale práve tadiaľto mohol viesť obchvat mesta. V súvislosti s obchvatom sa uvažuje aj o prepojení časti Stráže a Levočskej cesty I/18.

Do desiatich rokov by v meste mali stáť i parkovacie domy, a to na ulici Štefánikova oproti Slovenskej sporiteľni, pri Obchodnom centre Výkrik a tiež pri zimnom štadióne. “Pri zimnom štadióne na ceste I/67 je do budúcnosti naplánovaná rekonštrukcia železničného mosta. Rovnako tak i vybudovanie protihlukovej steny v okolí železničnej trate v úseku centrum mesta – JUH,“ priblížil ďalšie plány mesta primátor.

Ako ďalej uviedol, aktuálne je hotový projekt na komunikáciu a parkovisko pred futbalovým štadiónom vo Veľkej. „Záležať bude od schválenia investície mestského zastupiteľstva, pretože ide o vysoký investičný náklad,“ upozornil Švagerko. V súvislosti s parkovaním, avšak na inom mieste, položil otázku primátorovi i náš čitateľ Miroslav, ktorého trápi problém na Francisciho ulici II, kde sa pred pár rokmi v bývalej jedálni základnej školy postavila vývarovňa pre dôchodcov.

Problémom sú preplnené parkoviská

„V tom čase nikto nemyslel na to, aby mali dôchodcovia kde parkovať počas obeda. Preto sa stáva, že v čase výdaja stravy sa vo vývarovni nazbiera dvadsať a niekedy aj viac áut, ktoré parkujú doslova všade a aj tam, kde by nemali… Mňa sa to osobne dotýka z dôvodu, že bývam hneď vo vedľajsej bytovke a v čase obeda nemám šancu zaparkovať svoje auto pred svojou bytovkou. Neraz čakám v aute aj pol hodiny, aby som mohol zaparkovať,“ posťažoval sa Miroslav a položil otázku, či sa s týmto problémom dá niečo robiť.

„Situáciu dám preveriť a v spolupráci s dopravným inžinierom sa pokúsime nájsť riešenie,“ uviedol na margo Miroslavovej sťažnosti primátor a dodal, že problém s parkovaním v širšom centre mesta je dlhodobý a majú ho aj obyvatelia okolitých bytových domov v súvislosti s parkovaním návštevníkov centra mesta.

Nášho čitateľa Petra trápi iný problém v súvislosti s parkovaním, a tým je fenomén „rozmnoženia“ firemných dodávok na sídliskových parkoviskách. „Problematiku parkovania dodávkových automobilov na sídliskových parkoviskách chceme vyriešiť komplexne. Samospráva sa situáciou s parkovaním dodávkových automobilov zaoberala už v minulosti, žiaľ vzhľadom na nejestvujúce platné dopravné značenie pre túto kategóriu automobilov nemohla pristúpiť k jej obmedzeniu. Obmedzenie vozidiel na základe iných parametrov je problematické, nakoľko by išlo o prekrývanie s inými kategóriami automobilov. Pokúšame sa však nájsť vhodné riešenie,“ dodal Švagerko. V rámci dopravy by mesto chcelo riešiť i MHD, pričom komunikuje s vedením dopravcu o zabezpečení elektrobusov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM