Martin Sýkora Samospráva

Kedy bude v Poprade "skejtpark"? Miesto poznáme, termín vybudovanie nejasný

Problematika vybudovania skejtparku v Poprade sa začala v meste opäť riešiť. Samospráva už v minulosti odsúhlasila lokalitu na jeho umiestnenie.

Ilustračný obrázok k článku Kedy bude v Poprade "skejtpark"? Miesto poznáme, termín vybudovanie nejasný
Zdroj: TASR

Vyrásť by mal neďaleko cyklistického chodníka za sídliskom Juh III. Rovnako vyčlenila aj 6500 eur na dopracovanie pôvodnej projektovej dokumentácie.

Pôvodný projekt, iná lokalita

„Pri projektovaní bude využitá aj spracovaná projektová dokumentácia, ktorá bola uvažovaná v inej lokalite. Preto aj výška finančných prostriedkov nepočíta so stopercentnou cenou za projektové práce, ale len čiastkou na dopracovanie pôvodnej dokumentácie. Bude oslovený pôvodný projektant na dopracovanie projektu,“ uviedol vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania na Mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík. Podľa jeho slov pôjde o športové zariadenie, ktorého účelom je zabezpečenie využitia voľného času mladých ľudí z Popradu. O skejparku hovoril na ostatnom riadnom zasadaní mestského zastupiteľstva aj popradský viceprimátor.

„Dohodli sme sa so skatermi, s ktorými sa bude úzko spolupracovať pri výstavbe parku tak, aby to bolo moderné a bezpečné miesto,“ vysvetlil viceprimátor Pavol Gašper.

Park budú tvoriť spolu

„To, že sa postaví skejtpark neznamená, že skejtbordisti nebudú jazdiť nikde inde v meste. Je to kreatívny šport a mňa mrzí, že ľudia chápu skejtpark ako miesto, kde nás vyhnať. Cyklistov taktiež nevyháňame len na cyklochodníky. Skejtpark je však dôležitý aj na trénovanie mladých talentov. Skejtbording bude, či už niektorí chcú, alebo nie, o štyri roky na letných olympijských hrách v Tokiu. Športom založené mesto ako Poprad by malo rozvíjať viac druhov športu ako len futbal či hokej,“ povedal skejtbordista Igor Hanečák. Dôležité však podľa neho bude, aby pri jeho stavbe komunikovala popradská radnica priamo aj so skejtbordistami. „Verím, že sa s mestom dohodneme a pomôžeme vytvoriť dobrý a účelný park. Ide aj o miesto, kde sa spoznávajú ľudia a dokážu tu zároveň kreatívne tráviť voľný čas,“ dodal Hanečák.

PREČÍTAJTE SI AJ: Poslanci odsúhlasili projekt Skejtpark: Mládež sa dočká po dlhých rokoch

Pôvodný zámer s nesúhlasom ľudí

V minulosti v Poprade mohli skejtbordisti využívať park v lokalite Dlhé hony, ktorý vybudovali pri nákupnom stredisku v roku 2006. V roku 2014 ho však odstránili a na jeho mieste vyrástli ďalšie obchodné prevádzky. Ešte v tom roku začalo mesto s hľadaním náhradnej lokality. Pôvodne mal stáť v areáli Základnej školy Tajovského a na tento zámer bola vypracovaná už aj projektová dokumentácia. S výstavbou parku však nesúhlasili obyvatelia tejto popradskej časti a spísali petíciu.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM