Monika Vengrínová Rôzne

Kežmarčania si medzi sebou budú meniť veci: Čo nepotrebujete, to donesiete, čo potrebujete, to si zoberiete!

Máte doma veci, ktoré sú použiteľné, zavadzajú vám a už ich nepotrebujete? Rozhodne ich netreba vyhadzovať. Môžete pomôcť druhým. A to nie je všetko. Ak sa vám zápači nejaká vec od iných, pokojne si ju môžete zobrať domov.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarčania si medzi sebou budú meniť veci: Čo nepotrebujete, to donesiete, čo potrebujete, to si zoberiete!
Zdroj: Dnes24.sk

„Príďte darovať veci, ktoré už nepotrebujete a vymeňte ich za také, ktoré sa vám páčia. Alebo si môžete zobrať to, čo by sa vám mohlo hodiť,“ hovorí Martina Paulíková z Občianskeho združenia Slatinka, ktoré organizuje zaujímavú akciu Zóna bez peňazí.

Hlavnou myšlienkou celej akcie je urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu prevažne pre nedostatok peňazí dovoliť. Darčeky predsa nemusia byť nové ani drahé, pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí, ktorá sa uskutoční po celom Slovensku 29. novembra a Kežmarok (Jedáleň Goretti, Slavkovská 19) nebude výnimkou.

„Začína sa to o 11:00, vlani nosili ľudia veci hodinu vopred. Tento rok nie je ešte presne stanovené, odkedy tak budú môcť urobiť,“ vysvetľuje Paulíková. Ale pozor, nie je to klasická burza, v rámci ktorej ľudia niečo donesú, odídu a vrátia sa povedzme neskôr. „Ide o výmenu, ľudia niečo donesú a iné si odnesú,“ doplňuje jedna z organizátoriek.

A čo môžu ľudia priniesť? „Môžu doniesť všetko, čo je v dobrom stave, čo nie je veľmi zničené alebo špinavé. Hlavne nech to nie sú veci na vyhodenie. Mali by to byť funkčné veci, ktoré by pre ostatných mohli niečo znamenať a mohli by ich ešte využiť. Niekto si nemôže dovoliť kúpiť topánky, tak ich tam nájde. Vlani doniesli ľudia napríklad obuv, farbu, činky, veci pre deti, kozmetiku, knihy, varešky, taniere, poháre. Malé veci, ktoré človek zoberie do ruky,“ prezrádza Martina Paulíková.

Keď ostanú niektoré veci, ktoré si nik nevezme, určite sa nevyhodia. „To, čo ostane, sa odnesie do komunitného centra na Balkáne. Aj vlani sme tam čo to priniesli a ľudia boli zato veľmi vďační,“ dodáva členka občianskeho združenia Slatinka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM