Martin Sýkora Samospráva

Kežmarok chce byť chytrý aj zelený: Predstavili koncept Smart Green City

Každý chce byť smart. Českí odborníci v Kežmarku predstavili ideový koncept Smart Green City Kežmarok, ktorý je základom pre ďalšie budovanie chytrého mesta.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarok chce byť chytrý aj zelený: Predstavili koncept Smart Green City
Zdroj: TASR

Českí odborníci v Kežmarku

Vedenie mesta sa pre túto cestu rozhodlo preto, aby boli v maximálnej miere využité už existujúce aj novonavrhnuté smart technológie.

„Koncept ich má prepojiť tak, aby priniesli čo najefektívnejšiu účelnosť a zlepšenie života našim občanom,“ zdôraznil primátor Ján Ferenčák s tým, že za dva predchádzajúce roky sa už v Kežmarku urobilo niekoľko takýchto krokov.

Patrí k nim spustenie optického internetu, vybudovanie sietí, prepojenie všetkých organizácií patriacich pod mesto, energetický manažment, čiastočne vymenené verejné osvetlenie a jednotný ekonomický systém. Vypracovaný je aj akčný plán okresu Kežmarok. Nedostatky vidí v doprave či energetike.

Zdroj: TASR

Všetky oblasti vpred rovnakým tempom

Rozsiahly materiál pripravili odborníci z Českej republiky. Podľa nich je Kežmarok popredu v zavádzaní jednotnej ekonomiky, v komunikácii s verejnosťou, za veľké plus považujú zámer mesta so zavedením mestskej karty zliav a výhod pre občanov.

Do budúcna chce mesto monitorovať seniorov a uznanie si získal aj projekt študentského kampusu stredných škôl. Pozdávalo sa im tiež zavádzanie kamerových systémov, vyzdvihli pokrytie wi-fi pripojenia v meste či teplárenskú sieť.

Experti ďalej odporúčajú vytvorenie mestského informačného systému, ktorý by zbieral a poskytoval rôznorodé dáta. Vo vytvorenom koncepte uvádzajú ďalšie projektové smery. Patrí medzi ne okrem iného dostupnosť komunikačných sietí, budovanie a podpora vzdelanosti občanov, osadenie solárnych panelov na budovy v meste. Zmyslom odporúčaní má byť to, aby sa všetky oblasti vyvíjali jednotne.

Česi sú skúsenejší

Smart City znamená podľa člena expertnej skupiny a zároveň dekana Dopravnej fakulty Českého vysokého učení technického v Prahe Miroslava Svíteka prepojenie inteligentných systémov, ktoré dokážu optimalizovať zdroje, využívať infraštruktúru s človekom, spoločnosťou a rodinou tak, aby smart mesto maximálne zužitkovalo tieto technológie pre zlepšenie kvality života obyvateľov.

Koncepcia Smart City je tiež zameraná na využitie finančných prostriedkov od štátu alebo EÚ.

Myšlienku inteligentného mesta už niekoľko rokov využívajú európske metropoly ako Viedeň, Barcelona či Praha. V susednom Česku majú väčšie skúsenosti. Koncept inteligentných riešení je zavedený v českom Písku, Žďári nad Sázavou či Ústí nad Labem.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM