Martin Sýkora Správy

Kežmarok počas víkendu omladne: Študenti z celého Slovenska prezentujú na hrade remeslá rôzneho druhu

Mladí ľudia, venujúci sa histórii. Takáto kombinácia vždy poteší a láka atraktívnymi aktivitami, ktoré môžete vidieť na vlastné oči.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarok počas víkendu omladne: Študenti z celého Slovenska prezentujú na hrade remeslá rôzneho druhu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Študenti stredných škôl z celého Slovenska v areáli Kežmarského hradu predvádzajú svoje umenie v rámci štvrtého ročníka Festivalu študentského remesla. Predstavujú tradičné, ale aj menej známe odvetvia remesiel. Podľa riaditeľky festivalu Anny Jurgovianovej sa tento rok prezentuje najmä kováčstvo.

Festival je tento rok zameraný na 16. a 17. storočie, na neskorú renesanciu a barok. „V septembri je 110. výročie privezenia pozostatkov Imricha Tököliho a práve do tejto doby sme sa ponorili so všetkými študentmi, učiteľmi a remeselníkmi, aby sme oprášili históriu Kežmarského hradu a všetkých remesiel, ktoré sú ešte aktuálne, ale aj tie, na ktoré sme už zabudli,“ uviedla Jurgovianová, podľa ktorej Kežmarok zažil v 15. a 16. storočí najväčší rozmach remesiel. Tento ročník organizátori podujatia zamerali na prezentáciu kováčstva. „Upadá nám postupne do zabudnutia. Preto predstavujeme viaceré druhy kováčstva, napríklad výrobu podkov, drotárstvo či umelecké kováčstvo,“ vysvetlila s tým, že okrem toho sa vo väčšej miere prezentujú aj remeslá zamerané na textil.

Podľa Jurgovianovej sa na podujatí predstavuje približne 30 stredných odborných škôl a gymnázií z celého Slovenska. „Tento rok sa prvýkrát konajú aj Historické hry, ktoré prebiehajú za hradom. Máme nahlásených vyše 400 detí z rôznych miest, ktoré sa k nám prídu hrať a rovnako si pozrieť aj náš festival,“ povedala.

Záštitu nad Festivalom študentského remesla prevzal prezident SR Andrej Kiska, ktorý pre pracovné povinnosti nemohol osobne na festival prísť. „Som presvedčený, že prehliadka historických kostýmov, účesov, jedál, nástrojov vytvorených mladými ľuďmi bude mať veľký úspech a naplno ukáže, akí sú zruční a ako dokážu uchopiť akúkoľvek výzvu. Nie je tajomstvom, že v posledných rokoch učňovské školstvo stagnovalo, a preto ma veľmi teší vzrastajúci záujem mladých ľudí o staré i novodobé remeslá,“ uviedol vo svojom liste prezident, ktorý adresoval všetkým účastníkom festivalu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM