Martin Sýkora Samospráva

Kežmarok pracuje na študentskom kampuse: Dočká sa aj zimný štadión

Z príspevku od vlády začne mesto s výstavbou študentského kempusu.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarok pracuje na študentskom kampuse: Dočká sa aj zimný štadión
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte počas februárového výjazdového zasadnutia vlády SR pridelili okresu Kežmarok 4 600 000 eur na obdobie piatich rokov na aktivity akčného plánu, ktorého cieľom je znížiť nezamestnanosť.

Vznikne Centrum projektovej podpory

Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák uviedol, že pre rok 2016 je určený finančný balík vo výške takmer dva milióny eur. Z tejto sumy sa začne realizovať prvá fáza študentského kempusu a vybudovanie Centra projektovej podpory. V študentskom kempuse budú umiestnené stredné školy a pôjde o tzv. študentské mestečko.

„Ďalšie peniaze z dvojmiliónového balíka sú určené aj na vybudovanie Centra projektovej podpory,“ uviedol kežmarský primátor.

To vznikne ako nové oddelenie mestského úradu. Budú sa v ňom stretávať ľudia so záujmom o projekty, nájdete tu priestor na organizovanie seminárov, školení a podobných aktivít. V centre nájdu poradenstvo podnikatelia či mladí a začínajúci farmári.

PREČÍTAJTE SI AJ: Urýchlenie úradných vybavovačiek v Kežmarku: Nový prvý kontakt

Znevýhodnený okres s vyššou podporou

Zákon z 11. novembra 2015 o podpore najmenej rozvinutých okresov umožňuje vláde SR podporiť znevýhodnené okresy. Kežmarok patrí medzi tie s vysokou mierou nezamestnanosti, preto sa ho výhody týkajú. „V tomto roku sme už získali z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR nenávratnú dotáciu vyššiu o 10 percent na odkúpenie novej bytovky na Weilburskej ulici, zvyšok pôjde zo Štátneho fondu pre rozvoj bývania. Pre ľudí to znamená, že budú mať nižšie nájomné. Aj to je jedna z vecí, ktoré sa snažíme pre Kežmarčanov urobiť,“ informoval Ferenčák.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kežmarčania ukázali svetu, ako na to: Seniori si postavili ihrisko

Peniaze aj na športoviská

Okrem 4 600 000 eur na aktivity akčného plánu vláda pridelila okresu Kežmarok aj ďalšie dotácie. Uvoľnila milión eur na výstavbu zimného štadióna, mesto Spišská Belá získalo na výstavbu športovej haly 300 000 eur a príspevky dostali aj ďalšie obce na konkrétne účely so stanoveným termínom plnenia. „Ak sa peniaze nestihnú investovať na daný účel, musia ich obce a mestá vrátiť,“ vysvetlil kežmarský primátor.

PREČÍTAJTE SI AJ: Rekonštrukcia kúpaliska sa nekonala: Kežmarčania si na kúpanie rok počkajú

Podľa jeho ďalších slov musí byť zimný štadión postavený do konca roka 2017, čo je podmienkou na využitie príspevku. Mesto plánuje zainvestovať ďalších zhruba 980 000 eur z vlastného rozpočtu, výslednú sumu však určí až samotný projekt. „Predpokladám, že na jar 2017 by sme mohli mať obstarávateľa a zhruba na jeseň by sme štadión už otvorili,“ uzavrel Ferenčák.

Zimný štadión v Kežmarku chce mesto po rokoch chátrania znovu oživiť
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM