Martin Sýkora Správy

Kežmarský hrad dostane nový šat: Opravovať sa bude v priebehu sezóny

Konečne sa rekonštrukcie dočká aj kežmarská pýcha. Do hradu sa investujú státisíce eur.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarský hrad dostane nový šat: Opravovať sa bude v priebehu sezóny
Zdroj: TASR

Múzeum v Kežmarku v nedeľu 1. mája otvorí letnú turistickú sezónu. Tá bude tento rok poznačená rekonštrukčnými prácami na hrade, ktoré budú prebiehať päť mesiacov. Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ múzea bude spolufinancovať obnovu a stavebné práce, na ktoré vyčlenili viac ako 489 000 eur. Z ministerstva financií na tento objekt dostalo múzeum 250 000 eur. Zároveň bolo vyčlenených 11 000 eur na dopracovanie projektovej dokumentácie.

„Konečne po niekoľkých rokoch príde veľká finančná injekcia k nám do Kežmarského hradu, ktorý to akútne potrebuje. Dokonca sme v sobotu, 23. apríla, zaregistrovali vážny stav nad našou barokovou kaplnkou, kde štít, ktorý sa nad ňou nachádza, sa začína rozpadávať z dôvodu vplyvov počasia,“ uviedla riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

Doplnila, že finančné prostriedky pôjdu na odvlhčenie hradu, sanačné omietky a na reštaurátorské práce. S rekonštrukčnými prácami na hrade chcú začať 1. júna. Pôvodne bola plánovaná len oprava z nádvoria, nakoniec k nej pribudne aj objekt bývalého chudobinca, ktorý tvoria administratívne priestory múzea a parkánový múr. Stavebné práce neovplyvnia návštevnosť hradu počas letnej sezóny. Podľa jej slov by rekonštrukčné práce na hrade mali prebiehať päť mesiacov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM