Peter Handzuš Kultúra

Kino Tatran láka na skvelý zvuk a obraz: Takto to vyzerá v zákulisí

Po štyroch rokoch je popradské kino Tatran na námestí opäť v prevádzke. O skvelý umelecký zážitok sa stará nová digitálna technológia. 35mm premietačku a jej charakteristický zvuk vymenil digitálny premietací prístroj s výkonným chladením. Pozrite sa, ako to vyzerá v zákulisí.

Ilustračný obrázok k článku Kino Tatran láka na skvelý zvuk a obraz: Takto to vyzerá v zákulisí
Foto: Peter Handzuš

Kino Tatran absolvovalo komplexnú digitalizáciu podľa štandardov Digital Cinema Initiatives, získalo projektor pre D-cinema so základnou technológiou 2D a 3D, server pre D-cinema a základné príslušenstvo, vrátane kompletného priestorového zvu­ku.

Vďaka digitalizácii je kino pripravené na projekciu filmov podľa najnovších premietacích štandardov. „Kino Tatran disponuje priestorovým zvukom 7.1. Tieto zariadenia na šírenie viackanálového zvuku zatiaľ nie sú použité nikde inde v Európe a diváci môžu oceniť vyšší štandard zvuku,“ prezradila po prvej oficiálnej projekcii manažérka kina Ľubomíra Olejárová.

Filmy pre digitálne premietanie sa distribuujú na na špeciálnych hardiskoch, z ktorých sa stiahnu na server premietacieho zariadenia. Pred vysielaním sa v počítači pripraví celý playlist so súbormi, ktoré budú diváci počas predstavenia vidieť – zvučky, reklamy a vlastný film.

Pre premietača je práca oveľa jednoduchšia ako premietanie s 35mm filmom. Odpadla manuálna práca s filmom. Už netreba robiť zdĺhavé namotávanie pásu a lepenie. Všetko premietač zvládne nachystať za pár minút v špeciálnom počítačovom programe.

O premietanie v kine Tatran sa stará premietač Lukáš Kľoc, ktorý nám srdce kina ukázal a vy si môžete premietaciu miestnosť pozrieť v našej galérii.

Mohlo by vás zaujímať aj: Takto to vyzeralo počas otvorenia kina Tatran: Diváci si naživo užili herečku Emíliu Vášáryovú

Kino Tatran - premietacia miestnosť
9
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM