Martin Sýkora Samospráva

Kino Tatran v Poprade prežilo rozbeh: Získalo si stabilný počet divákov

Popradské Kino Tatran, ktoré je súčasťou štruktúry Mestskej informačnej kancelárie (MIK) Poprad, bolo v lete v prevádzke prvýkrát od svojho znovuotvorenia.

Ilustračný obrázok k článku Kino Tatran v Poprade prežilo rozbeh: Získalo si stabilný počet divákov
Foto: Peter Handzuš

Upravovanie premietacieho programu

Vedenie mesta je s reštartom popradského kina spokojné. Samospráva zhodnotila, že o kino je zo strany divákov záujem.

„Počas leta sme si mohli odsledovať správanie divákov, čo ich zaujímalo viac a čo menej. Mali sme v premiére letné večerné kiná, dopoludňajšie detské premietania, upravený bol aj premietací program počas týždňa. Z toho môžeme odvodiť informácie, ktoré nám budú relevantné pre ďalšiu premietaciu sezónu,“ zhodnotila riaditeľka MIK Lucia Pitoňáková. Kino je podľa jej slov navštevované dobre už od svojho otvorenia v januári.

„Návštevnosť závisí najmä od filmov, ktoré boli propagované celoslovensky,“ vysvetlila.

Valcovala Učiteľka

Kino Tatran na Námestí sv. Egídia v Poprade prestalo premietať v júli 2011. Dôvodom bola klesajúca návštevnosť a prehlbujúca sa finančná strata pri jeho prevádzke. „Veľa ľudí nám vravelo, že kino po troch mesiacoch od otvorenia zavrieme a neprežije ani do leta. Návštevnosť na jedno predstavenie predstavuje v priemere 45–50 ľudí, pričom celoslovenský priemer na kamenné kino je zhruba 25 ľudí. Preto môžeme povedať, že popradské Kino Tatran patrí medzi najúspešnejšie projekty v rámci Slovenska,“ povedal viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš. Ako doplnila Pitoňáková, najviac ľudí počas letných mesiacov prišlo počas premietania filmu Učiteľka, kedy ich bolo zhruba 340, pričom kapacita kina je 359 miest.

Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Kino – nezisková záležitosť

Samospráva si aj v súčasnosti uvedomuje, že prevádzkovanie vynoveného kina nie je ziskovou záležitosťou. Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka však ide hlavne o zachovanie kultúry. „Pri otvorení kina sme vedeli, že nejdeme do veľkého biznisu. Ale prichádzať ročne zhruba o 15 000 eur len kvôli tomu, že budovu vykurujeme bez toho, aby sa využívala, bolo zbytočné. Preto sme sa rozhodli, že kino nenecháme schátrať,“ povedal na margo Kina Tatran Švagerko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Veľká zmena v parkovaní na sídlisku: Od novembra bez parkujúcich dodávok

Programová štruktúra kina je pestrá aj v priebehu jesenných mesiacov. „Počas októbra máme preplnený harmonogram. Okrem štandardných filmov máme tento mesiac pripravené aj premietanie pre seniorov, deti a pre školy,“ uviedla Pitoňáková. Zároveň doplnila, že pre držiteľov preukazu filmového klubu sú do konca mesiaca pripravené dve drámy – Mustang a Komorná, obe z projektu 100.

PREČÍTAJTE SI AJ: Poprad bez hazardu? Radnica uvažuje o petícii na jeho zamedzenie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM