Monika Vengrínová Rôzne

Klauni v popradskej nemocnici. Chorým deťom priniesli úsmev

Dr. Krokodájl a Dr. Harmanček. Tak sa deťom predstavili klaunovskí doktori, ktorí prišli na detské oddelenie popradskej nemocnice, aby do tohto neveselého prostredia priniesli radosť, smiech a zábavu.

Ilustračný obrázok k článku Klauni v popradskej nemocnici. Chorým deťom priniesli úsmev
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Chodíme na špeciálne vizity a používame také trošku iné liečebné metódy. Ich podstatou je rozveseľovať deti počas ich nie príjemného pobytu v nemocnici. Vždy chodíme dvaja, buď ako dvaja lekári, príp. ako doktor s asistentom, sestričkou, či pani primárkou. Robíme to preto, lebo veríme, že najlepším liekom je smiech,“ hovorí jeden z doktorov klaunov.

Všetci títo klauni sú súčasťou jedného tímu, ktorý spadá pod občianske združenie Červený Nos Clowndoctors. Ich hlavným poslaním je podporovať psychickú pohodu hospitalizovaných detí a tak pomáhať zlepšiť ich zdravotný stav. Zdravotní klauni formou humoru malých pacientov odpútajú od strachu, napätia a od úzkosti spojenej nielen s liečbou, ale aj z neznámeho prostredia, kde im chýbajú ich najbližší.

48 profesionálnych zdravotných klaunov a klauniek navštevuje 25 nemocníc a jedno liečebné zariadenie po celom Slovensku. Každý mesiac urobia 120 návštev a rozveselia tak 30 tisíc detí na lôžkových oddeleniach. „Robíme to preto, lebo nás veľmi baví pomáhať detičkám a sme šťastní, keď sú šťastné i ony. Deti sa nám a z nás stále smejú a keď skončíme „vyšetrenie“, tak sú spokojné, veselšie, majú úsmev na tvárach. A to je podstata našej práce,“ vysvetľuje druhý z klaunov.

Červené nosy sú súčasťou medzinárodnej siete Red Noses International fungujúcej už dvadsaťšesť rokov a to vo väčšine vyspelých európskych krajín. Na Slovensku zdravotní klauni „vyšetrujú“ od roku 2004. Ide o profesionálnych umelcov a umelkyne s dramatickým a hudobným vzdelaním, komediálnym talentom, schopnosťou improvizácie a samozrejme empatiou, trpezlivosťou a vrúcnym vzťahom k deťom.

„Absolvovali sme niekoľko výberových kastingov, na základe ktorých nás po splnení náročných kritérií vybrali. Teraz máme česť byť v tíme Červených nosov na Slovensku a veľmi sa z toho tešíme. Každoročne absolvujeme špeciálne workshopy, kde sa zdokonaľujeme po umeleckej stránke, ale dostávame aj informácie o rôznych detských ochoreniach a ich vplyve na detskú psychiku,“ uzatvára doktor klaun. Jeho kolega s úsmevom dodáva: „Smiech je korením života, tak sa ho snažíme prekoreniť.“

Klauni v popradskej nemocnici
13
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Klauni v popradskej nemocnici
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM