Martin Sýkora Správy

Klub nezávislých poslancov s podozrením na porušovanie zákona!

Klub nezávislých poslancov (KNP), ktorý v popradskom mestskom zastupiteľstve vedie Štefan Pčola, má podozrenie, že vedenie mesta porušuje zákon!

Ilustračný obrázok k článku Klub nezávislých poslancov s podozrením na porušovanie zákona!
Foto: Peter Handzuš

Návrat ku kauze

Pred štvrtkovým zasadnutím popradského mestského zastupiteľstva (MsZ) vystúpil poslanec Štefan Pčola, ktorý sa vrátil ešte k alkoholovej kauze popradského primátora.

„Podľa našich informácií samosudca Okresného súdu v Poprade uznal popradského primátora vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Preto vyzývame primátora, aby sa k tomu verejne vyjadril. Sme naďalej presvedčení, že sa vo funkcii primátora nespráva kompetentne,“ vyhlásil predseda KNP Pčola.

Primátor mesta sa ku skutočnosti vyjadril 13. februára. V tejto súvislosti uviedol, že trestný rozkaz zatiaľ k dispozícii nemá. „Keď ho dostanem, budem sa zákonným spôsobom brániť, to znamená, že na 99 percent podám odpor,“ doplnil primátor.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com

Porušuje radnica zákon?

Rokovanie MsZ začalo návrhmi na zmenu programu. Nezávislí poslanci majú podozrenie z porušovania zákona. „Z vážnych dôvodov, keď viacerí poslanci prišli s požiadavkou na zaradenie investícií do rozpočtu mesta 2018, pripravíme návrh na úpravu programu rokovania MsZ. Mám podozrenie, že vedenie mesta koná na hrane zákona,“ vysvetlil Pčola, podľa ktorého ide o porušenie porušovanie zákona 523/2004 o rozpočtových pravidlách vo verejnej správe. „Schvaľujeme projektové dokumentácie, ktoré nie sú podložené financovaním samotnej investičnej akcie. Z nášho pohľadu je to nezodpovedné nakladanie s majetkom mesta. Ako príklad uvediem, že v súčasnosti máme schválené projekty vo výške jeden aj pol milióna eur a v roku 2019 v rozpočte mesta počítame s investíciami vo výške 100 tisíc eur, v roku 2020 detto,“ dodal poslanec. Zákon vo svojej podstate hovorí o tom, že všetky investície musia byť v rozpočte kryté, čo sa podľa Pčolu momentálne nedeje s tým, že vedenie mesta chce minúť skoro všetko z popradského rezervného fondu. „Správajme sa zodpovedne nielen voči sebe, ale hlavne voči občanom. Preto vyzývam aj klub poslancov, ktorí sú pri primátorovi mesta, aby sa takto správali. Nechceme blokovať rokovanie zastupiteľstva, ale nech od nás nikto neočakáva, že sa budeme ticho prizerať ako sa nekompetentne vedie naše mesto,“ uzavrel predseda KNP.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM