Martin Sýkora Správy

Kniežacia hrobka zhltne státisíce eur: Pýchu podtatranského múzea budeme obdivovať od novembra

V Prešove sa hovorilo o unikátnej kniežacej hrobke. Na jej prezentáciu poslanci odklepli vyše 200 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Kniežacia hrobka zhltne státisíce eur: Pýchu podtatranského múzea budeme obdivovať od novembra
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Na dofinancovanie rekonštrukcie Podtatranského múzea v Poprade poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom poslednom zasadnutí schválili 221 000 eur. Dotácia pôjde predovšetkým na prezentáciu vzácnej kniežacej hrobky.

„Vo vnútri historickej budovy sa pripravuje špeciálny priestor na prezentáciu kniežacej hrobky z Popradu-Matejoviec a tu bude smerovať dotácia,“ uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Ako dodala, návrh sa v posledných mesiacoch menil. „Napokon hrobka ostane pevne osadená v suteréne múzea. Od pôvodného plánu, keď sa mala hrobka vysúvať smerom hore, sa opustilo. Návrh s výsuvným valcom zamietli pamiatkari, nakoľko otrasy by mohli pamiatku nenávratne poškodiť,“ informovala hovorkyňa PSK.

PSK vo februári 2015 vyčlenil na obnovu celého Podtatranského múzea 1,9 milióna eur. „Rekonštrukcia sa začala v apríli 2015. Kvôli tomu je múzeum zatvorené a všetky aktivity sa realizujú len v pobočke v Poprade-Spišskej Sobote,“ uviedla Fitzeková. Opravuje sa celý objekt múzea na Vajanského ulici v Poprade, pôvodná historická budova i prístavba z 80. rokov. „Múzeum má kompletne vymenené okná, strechu, komíny a novú fasádu. Na prístavbe múzea pribudla úplne nová nadstavba. Vytvorili sa tu priestory pre dokumentáciu, archiváciu, kultúrno-vzdelávacie aktivity a administratívnu časť,“ vysvetlila.

Modernizácia interiéru múzea zahŕňa novú elektroinštaláciu, osvetlenie, omietky, podlahy, sanitu, elektronický hasiaci systém, zabezpečovací a kamerový systém a ozvučenie priestorov. „V múzeu sa vynoví všetko. Pripravuje sa aj kompletne nový interiér. Expozície budeme riešiť až po ukončení stavebných prác a skolaudovaní budovy. Návrh expozícií, vitrín a rozpočet je momentálne v štádiu riešenia,“ uviedla hovorkyňa PSK.

Pôvodný termín otvorenia bol naplánovaný na november 2016. Nakoľko sa počas rekonštrukcie pristúpilo k viacerým zmenám a úpravám pôvodného projektu, nie je vylúčené, že termín sa môže posunúť. Zatiaľ ale stále platí pôvodný novembrový termín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM