Monika Vengrínová Samospráva

Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Poprad

Riadia naše mesto, robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú aj naše životy. Za túto prácu dostávajú odmeny, ktoré sú platené z našich daní. Boli sme preto zvedaví, koľko vlastne taký mestský poslanec zarobí na odmenách.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Poprad
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Čo sa týka platu primátora, ten je zo zákona potrebné schvaľovať každý rok. Jeho výška sa odvíja od priemernej mzdy zamestnanca národného hospodárstva. Plat popradského primátora Antona Danka bol na tento rok schválený vo výške 3 929 eur mesačne v hrubom.

Poslanci mestského zastupiteľstva za svoje služby pre mesto pravidelný mesačný plat nedostávajú. Ich odmeňovanie závisí od plnenia úloh a účasť na zasadnutiach mesta.

Podľa zásad odmeňovania mesto Poprad poslancom mestského zastupiteľstva poskytuje odmenu vo výške 360 eur za plnenie úloh na zasadnutí mestského zastupiteľstva a to maximálne šesť krát za rok. Za plnenie úloh na zasadnutí mestskej rady im prináleží odmena 135 eur. Tá sa poskytuje rovnako najviac šesťkrát za rok.

Predseda komisie si môže prilepšiť aj za účasť na zasadnutí komisie, a to sumou 30 eur, podpredseda komisie dvadsiatimi eurami a členovia komisie sumou pätnásť eur, pričom vyplatenie odmeny je podmienené predložením zápisnice a prezenčnej listiny zo zasadnutia komisie. Odmena je im poskytovaná maximálne desaťkrát ročne.

Za účasť na zasadnutí obvodného výboru prináleží predsedovi obvodného výboru volebného obvodu odmena vo výške 135 eur, člen obvodného výboru však za účasť na zasadnutí nedostáva nič. Vyplatenie odmeny predsedovi je podmienené predložením zápisnice a prezenčnej listiny zo zasadnutia obvodného výboru. Odmena sa poskytuje najviac desaťkrát za rok.

Poslanci tiež majú možnosť privyrobiť si 15 eur za každý vykonaný sobášny obrad a ostatné občianske obrady a slávnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM