Monika Vengrínová Rôzne

Kolobežky z Hrebienka do Smokovca? Toto leto sa zrejme už neprevezieme

Na kolobežkách na asfaltovej trati z Hrebienka do Starého Smokovca vo Vysokých Tatrách sa toto leto zrejme nepreveziete. Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) totiž žiadosť prevádzkovateľov o využívaní cesty na tento účel zamietli.

Ilustračný obrázok k článku Kolobežky z Hrebienka do Smokovca? Toto leto sa zrejme už neprevezieme
Zdroj: Dnes24.sk

„Táto cesta je na svoje parametre veľmi preťažená, okrem kolobežiek sú tam peší turisti, autá, cyklisti a prvoradá je bezpečnosť,“ konštatoval primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.

Počas celého minulého roka prebiehali rokovania samosprávy o tom ako správne nastaviť režim, aby vyhovoval cestovnému ruchu aj prevádzkovateľom kolobežiek. Tento režim však nebol takmer nikto z nich schopný dodržať. „Mali sme niekoľko sedení na túto tému, problém je ten, že keď idú kolobežkári nadol, nemalo by sa hore púšťať žiadne auto. Stalo sa niekoľkokrát, že vozidlá hore šli. Ďalšia vec je, že túto cestu využíva množstvo peších turistov a kolobežka je pre nich riziko, hrozí že sa zrazia. Ja som zároveň presvedčený, že návštevnosť tejto lokality bude len stúpať, a teda aj toto riziko stretu,“ dodal jeden z poslancov MsZ Róbert Gálfy.

Je zástancom toho, že by sa kolobežky mohli presunúť do terénu, na starú zjazdovku z Hrebienka, a tak nebudú ohrozovať peších turistov. Alternatívou je podľa neho aj cesta z medzistanice Štart do Tatranskej Lomnice. „Táto atrakcia sem patrí, ja som bol veľký zástanca kolobežiek, ale čas ukázal, že sme nevedeli nájsť spoločnú reč s troma prevádzkovateľmi,“ konštatoval Gálfy.

Primátor však úplne nevylúčil, že kolobežky budú súčasťou Vysokých Tatier aj v blížiacej sa letnej sezóne. Treba však podľa neho ešte rokovať a dohodnúť sa na iných alternatívach. „Verím, že sa dohodnú trebárs aj na tom variante, že sa pôjde po zjazdovke, trať však treba upraviť, aby bola bezpečná. Ja by som nepovedal, že kolobežky nebudú, alternatívou je aj Tatranská Lomnica,“ uzavrel Mokoš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM