Webnoviny - Rôzne

Kolonoskopia neodhalí rakovinu stopercentne

WEBNOVINY.SK

Kolonoskopia Foto: SITA/AP BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Vedci zistili, že kolonoskopickým vyšetrením nemusí lekár zistiť rakovinu hrubého čreva. V štúdii kanadských výskumníkov z University of Manitoba išlo až o sedem percent prípadov.

Odborníci sledovali päťtisíc ľudí vo veku od 50 do 80 rokov v kanadskej provincii Manitoba, ktorým v rokoch 1992 až 2008 diagnosti­kovali rakovinu. Tím vedcov zistil, že po kolonoskopii, ktorú absolvovali šesť mesiacov až tri roky pred diagnostikovaním ochorenia, nezistili nádor u každého trinásteho pacienta. Žien s nezistenou rakovinou bolo dokonca tri razy viac ako mužov. Praktickí lekári boli v diagnostikovaní rakoviny menej úspešní ako gastroenteroló­govia, a to až o 60 percent. Vedci sú presvedčení, že tieto výsledky sú prínosné ako pre lekárov, tak aj pre samotných pacientov.

David Lieberman z Oregon Health and Science University v Portlande uvádza tri možné dôvody, prečo nebola kolonoskopia stopercentná. Nádor jednoducho lekár prostredníctvom endoskopu neidentifikoval, alebo ho našiel, ale následne kompletne neodstránil. Je tiež možné, že rakovina nebola prítomná, ale rozvinula sa až po vyšetrení. „Kľúčom k maximalizovaniu ochrany pred rakovinou hrubého čreva je dokonalá prehliadka odborníkom,“ zdôraznil Charles Kahi z University School of Medicine v Indiane. „Zvýšiť šance na diagnostikovanie kolonoskopickým vyšetrením môžu však i pacienti, ktorí sa musia striktne držať nariadení lekára počas prípravy na samotné vyšetrenie,“ dodal vedúci štúdie Harminder Singh z University of Manitoba.

SITA/Reuters

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM