Pavol Krupka Kultúra

Popradský koncert skupiny Aya zavŕšil jej najväčší hit, rockeri však ukázali aj ďalšiu kvalitu

Na popradskom námestí v piatok vystúpila slovenská skupina Aya. Viac ako dvadsať rokov rockového života pretavila do hodinového koncertu, ktorý vyvrcholil jej najväčším hitom Malý princ.

Ilustračný obrázok k článku Popradský koncert skupiny Aya zavŕšil jej najväčší hit, rockeri však ukázali aj ďalšiu kvalitu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Energické rockové piesne o láske a o iných dôležitých veciach – tak by sa dal popísať koncert skupiny Aya, ktorá v našom meste hrala vôbec po prvýkrát. Samozrejme, s výnimkou protidrogových koncertov v rámci projektu Vzdušné zámky, ktoré počuli stovky detí aj na popradských školách. Skupina je pritom na slovenskej hudobnej scéne prítomná už viac ako dvadsať rokov.

Malý princ je najznámejšou piesňou tejto žilinskej skupiny, nečudo, že v závere koncertu si ju zaspievali všetci. Poslucháči na popradskom námestí sa však presvedčili, že aj ďalšie piesne majú svoju myšlienku a umeleckú hodnotu. Jednoducho, počuli hudobne i textovo zaujímavé a vyspelé rockové kúsky, navyše obohatené o pozoruhodný zvuk. Týka sa to najmä sólovej a sprievodnej gitary, na ktorú od vzniku kapely hrá Mário Tománek. Aby ho docielil, pred časom si vyvinul vlastný gitarový aparát.

Najznámejším členom a lídrom kapely je spevák, skladateľ a autor textov Boris Lettrich, ktorý nedávno oslávil päťdesiatiny za početnej účasti ľudí zo šoubiznisu. Tento chlap s dobrým srdcom si doslova užil prítomnosť malého chlapčeka pod pódiom a potešil sa, keď ho na záver koncertu prišiel „pozdraviť“ na pódium…

Hit Malý princ pochádza z debutového albumu skupiny Aj ty, AYA!? (1994). Nasledovali nahrávky J*é Jé Yéé* (1997), Try (2000), 04:10 (2003) a Ale ye nám dobre (2007). V roku 2011 formácia vydala výberovku 20 rokov v zayatí, na ktorej sa podieľali aj Zuzana Smatanová, Peter Cmorik, Vašo Patejdl, Ján Kuric, Miroslava Partlová či Tomáš Bezdeda. Skupina začiatkom roka zverejnila singel O Tebe, ktorý je predzvesťou pripravovaného albumu.

Náš zostrih, veríme, poteší tých, ktorí sa na popradskom koncerte skupiny Aya zúčastnili a chcú si piesne pripomenúť v podobe a s atmosférou, v akej na ňom odzneli. Pre ďalších možno bude pozvánkou na niektorý z ďalších koncertov tejto kapely. Video obsahuje piesne Môj svet, Život je raz, Modré z neba, O Tebe (Daruj mi krídla), Do neba volám, verím na teba, Lietaj dýchaj buď, Malý princ.

Koncert skupiny Aya
1
Galéria
Koncert skupiny Aya
11
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM