Pavol Krupka Kultúra

Koncert v Evanjelickom kostole: Zneli barokové fanfáry i tóny Vianoc

Dychové zoskupenie Brass Collegium oživuje hudbu starých majstrov, aj tú takmer zabudnutú. V tomto období do koncertného programu pridáva aj vianočný repertoár. Tak to bolo aj na popradskom koncerte, ktorý sa konal v Evanjelickom kostole. Hosťom orchestra bola speváčka Mariana Hochelová.

Ilustračný obrázok k článku Koncert v Evanjelickom kostole: Zneli barokové fanfáry i tóny Vianoc
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Dychové zoskupenie Brass Collegium je súčasťou spišskej hudobnej kultúry už 27 rokov. Pravidelné letné koncerty Brass Collegia v Levoči sa tešia priazni domáceho i zahraničného publika.Toto poloprofesionálne teleso oživuje zabudnutú hudbu starých majstrov, ktorú skladali na rôzne, najmä slávnostné príležitosti. Niektoré z nich sa v starobylej Levoči, kde toto teleso pôsobí, hrali už pred storočiami. Orchester má vo svojom repertoári aj vlastné úpravy moderných skladieb pre dychové nástroje. Umeleckým vedúcim a moderátorom koncertov je Vladimír Tomko, sólistom na trúbke a a autorom úprav je Pavol Zvirinský. Hráčmi sú profesionálni hudobníci a hudobní pedagógovia, mladšiu časť orchestra v telese predstavuju študenti košického konzervatória.

Hudobníci z Brass Collegia spolupracujú aj so sólovými spevákmi.V tomto vianočnom období ich v prostredí spišských chrámov sprevádza sopranistka Mariana Hochelová. Speváčka účinkovala v operných a operetných divadelných predstaveniach (Opera ŠD v Košiciach, Slezská opera Opava), spievala aj s s orchestrom Slovenskej filharmónie, Štátnym komorným orchestrom Žilina či s Komorným orchestrom mesta Bratislava Cappella Istropolitana. Na koncerte zaznela v jej podaní napríklad skladba Panis Angelicus od Ceasara Francka, hymnus Adeste fideles alebo známa pieseň Greensleeves – Madona s dieťaťom.

Orchester zahral aj Händlovu Vodnú hudbu, Vivaldiho Zimu zo Štyroch ročných obdobi, ale i hudbu starej Levoče. Populárny repertoár zastupovali najmä vianočné skladby, napríklad White Christmas od Irvinga Berlina alebo tradicionál Oh Happy Day.

Naše video obsahuje zostrih koncertu.

Koncert v Evanjelickom kostole: Zneli barokové fanfáry i tóny Vianoc
13
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Koncert v Evanjelickom kostole: Zneli barokové fanfáry i tóny Vianoc
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM