Peter Handzuš Rôzne

Končiaci šéf Sýkora hovoril o útokoch a očierňovaní samosprávy

O cielených útokoch na miestnu samosprávu a jej dôveryhodnosť hovoril dnes na 21. sneme Združenia miest a obcí (ZMOS) končiaci predseda ZMOS a starosta Štrby Michal Sýkora.

„Primátori, starostovia, poslanci zastupiteľstiev, ale ani ľudia pracujúci na mestských či obecných úradoch si nezaslúžia útoky a očierňovanie. Ich prácu najlepšie hodnotia spoluobčania,“ uviedol.

V príhovore kritizoval návrh na zmenu systému odmeňovania zamestnancov vo verejnej správe a teda aj v samospráve len podľa platových tabuliek, bez možnosti prijímania vlastných poriadkov odmeňovania. „Je to krok, na ktorý nie sú žiadne zásadné dôvody a opätovne to má za cieľ oslabiť postavenie územnej samosprávy.“ Delegáti snemu pri tejto zmienke tlieskali.

Búrlivý súhlas zaznel aj vtedy, keď Sýkora obhajoval využitie účelovej dotácie. „Tvrdenie, že samosprávy použili osobitnú dotáciu od vlády na platy a odmeny, je klamstvom.“ Podľa neho bola použitá predovšetkým na úhradu výdavkov miest a obcí, na existujúce a nové úlohy v oblasti školstva, sociálnych vecí, nakladania s odpadmi, zabezpečenie preneseného výkonu štátnej správy, ktorý štát dlhodobo nefinancuje v plnom rozsahu, či na spolufinancovanie schválených projektov z eurofondov.

Sýkora pripomenul neľahkú situáciu postihnutých obcí po povodniach. Spomenul aj komunálne voľby, ktoré podľa neho sprevádzala „nehorázna predvolebná kampaň“. „Tie naše komunálne voľby mali akúsi inú príchuť. Maniere a cielené konflikty, ktoré sme doposiaľ, našťastie, videli iba vo veľkej politike, sa prepašovali k nám.“

Poslancom parlamentu, ktorí opätovne schválili zákon, ktorý zníži platy starostom a primátorom, Sýkora odkázal, že by si mali uvedomiť, že plnenie úloh štátu, ktorého zákony oni prijímajú, zabezpečuje v najväčšom rozsahu práve miestna územná samospráva. „Aj samospráva robí chyby, aj samospráva potrebuje sebareflexiu, ale nerobte to takýmto spôsobom.“

Delegáti snemu budú dnes voliť nového predsedu, Sýkora končí po 16 rokoch. Kandidovať na post predsedu ZMOS budú primátor mesta Turzovka Miroslav Rejda, primátor mesta Nitra Jozef Dvonč, starosta mestskej časti Košice – Juh Jaroslav Hlinka a primátor mesta Tisovec Peter Mináč.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM