Peter Handzuš Iné športy

Konflikt medzi Žampovcami a SLA graduje. Minister posiela do asociácie kontrolu

V posledných dňoch prebieha medzi SLA a zjazdármi Adamom a Andreasom Žampovcami spor týkajúci sa finančného zabezpečenia športovcov.

Ilustračný obrázok k článku Konflikt medzi Žampovcami a SLA graduje. Minister posiela do asociácie kontrolu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler rozhodol o tom, že do Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) by mali v najbližších dňoch doraziť kontrolóri. Zamerajú sa najmä na nakladanie s finančnými prostriedkami, ktoré rezort školstva asociácii posiela. „Bez ohľadu na túto kauzu treba povedať, že systém financovania športu nie je dobre nastavený a práve preto je potrebné, aby sa zmenili pravidlá a financovanie bolo transparentnej­šie,“ povedal minister Draxler na margo medializovaného problému.

Verejnosť sa bude môcť zorientovať vo financovaní SLA

Slovenská lyžiarska asociácia avizovanú kontrolu víta. „Dňa 24. marca 2015 som sa dozvedel, že v najbližších dňoch by mala do Slovenskej lyžiarskej asociácie prísť kontrola z ministerstva školstva. Kontrolu, ktorú nariadil minister Juraj Draxler vítam, pretože okrem nakladania s finančnými prostriedkami pomôže aj verejnosti zorientovať sa vo financovaní lyžiarskej asociácie ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Po zverejnení výsledkov kontroly očakávam, že sa o asociácii prestane hovoriť ako o netransparentnej organizácií. Predpokladám, že rovnako skončíme aj s rôznymi zavádzajúcimi informáciami ohľadom financovania jednotlivých úsekov a lyžiarov,“ reagoval prostredníctvom tlačovej správy František Repka, prezident SLA. Ako ďalej konštatoval, kontrola môže len potvrdiť súčasný stav, že v asociácii je nedostatok finančných prostriedkov a od toho sa odvíjajú všetky spory.

V apríli bude mimoriadna členská schôdza

Predsedníctvo SLA na svojom 18. zasadnutí v utorok minulého týždňa prijalo rozhodnutie o konaní mimoriadnej členskej schôdze na úseku alpských disciplín, ktorá bude 18. apríla. Členská základňa tohto úseku, kde je situácia neprehľadná, si tak zvolí zástupcov, ktorých bude rešpektovať v nasledujúcom olympijskom období. „Očakávam, že pre mňa, ako prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie vzíde z mimoriadnej členskej schôdze predsedníctvo, ktoré mi bude partnerom pri rokovaniach v Predsedníctve SLA. Máme množstvo podnetných návrhov do budúcnosti a oproti minulosti zlepšenie finančnej situácie, ale aj celkového fungovania asociácie, ktoré chceme riešiť systémovými opatreniami. Na to ale potrebujeme plnohodnotného partnera aj z tohto úseku, rovnako ako zo všetkých ostatných úsekov, ktoré asociácia zastrešuje,“ dodal Repka.

V utorok 24. marca poslal prezident SLA list ministrovi Jurajovi Draxlerovi a požiadal ho o osobné stretnutie, na ktorom by prediskutovali situáciu a vysvetlili si postoje vo vzťahu k Slovenskej lyžiarskej asociácii, ale aj k prípadu Adama a Andreasa Žampovcov. Repka verí, že kontrola z ministerstva bude do termínu mimoriadnej schôdze ukončená a jej výsledky prispejú k objektívnemu rozhodnutiu členskej základne, čo určite prispeje k upokojeniu situácie na úseku alpských disciplín.

O Žampovcov majú záujem Rusi

Tomáš Žampa potvrdil, že krajina, ktorú by mohli v budúcnosti jeho synovia reprezentovať je Rusko. Od funkcionárov majú prísľub, že im zabezpečia také kvalitné podmienky na prípravu, aby mohli dosahovať čo najlepšie výsledky a pre ďalší športový rast a to až do olympiády 2018. Rusi by mali Žampovi poskytnúť trénera, asistenta trénera, servismana, kondičného trénera, fyzioterapeuta, lekára so psychológom a celú prípravu aj financovať.

Pridelené financie nevyčerpali pre nepodpísanú zmluvu

Oficiálny šéf ÚAD tvrdí, že Žampovci by mali detailnejšie rozviesť konštatovanie, že prípravu reprezentantov Adama a Andreasa financuje rodina a priatelia. Marino Mersich pre zdôraznil: „Pán Žampa by mal jednoznačne uviesť, koľko na prípravu jeho synov prispieva štát – cez armádne stredisko Dukla Banská Bystrica či cez Slovenský olympijský výbor – a do akej miery aj súkromní sponzori. Pravda je, že len dodávatelia materiálu pre lyžiara zo svetovej Top30 môžu zabezpečiť aj príjem nad 200 tisíc eur ročne. Nie je pravda, že Žampovci dostali v roku 2014 na prípravu od nášho zväzu nula eur. Pridelených bolo 11 tisíc, z toho 6 tisíc nemohli čerpať pre nepodpísanú zmluvu. V nijakom prípade nie je v záujme SLA lyžiarov o financie oberať, naopak, údaje o celom hospodárení asociácie vrátane ÚAD sú k dispozícii.“

SLA dostala z rozpočtu pre všetkých lyžiarov 562 340 €

Podľa Mersicha je najdôležitejšou otázkou nastavenie priorít financovania športu na Slovensku, čo môžu športové asociácie ovplyvniť len do určitej miery. Napríklad SLA dostala zo štátneho rozpočtu na rok 2014 napriek požadovaným vyše dvom miliónom eur sumu 564 340 €, z toho 399 tisíc (z ktorých ešte polovica bola určená pre mládež) na rozdelenie medzi úseky podľa zaužívaných koeficientov – teda nielen zjazdárom, ale aj bežcom, skokanom, združenárom, snoubordistom, akrobatickým lyžiarom a lyžiarom na tráve. „Zo štátnych zdrojov tak náš úsek mohol v roku 2014 v kapitole Rozvoj a reprezentácia disponovať sumou necelých 60 tisíc eur, z čoho najväčšia časť bola použitá pre reprezentantov, ktorí mali podpísanú zmluvu s SLA. Súrodenci Žampovci medzi nimi neboli. V opačnom prípade by to totiž znamenalo, že SLA bude mať prehľad o všetkých ich príjmoch od rôznych darcov, sponzorov atď., čo v súčasnosti nemá,“ konštatoval prvý muž slovenského zjazdárskeho hnutia, ktorý alpský úsek riadi s podporou vedenia celej asociácie aj po tom, ako ho vlani na jeseň na členskej schôdzi jej delegáti odvolali.

Vedenie asociácie upozorňuje, že nie je vecou SLA rozhodovať o finančných prostriedkoch pridelených priamo ministerstvom školstva. Odmeny za umiestnenie na zimných olympijských hrách sú zasa v kompetencii Slovenského olympijského výboru. „Organizátori podujatí Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) poskytujú odmeny za umiestnenia vo Svetovom pohári a za každé preteky rozdajú priamo najlepšej tridsiatke pretekárov 100 000 eur. Sumy za štart na majstrovstvách sveta riadia zase iné pravidlá. Spomínaných 9000 dolárov za štart bratov na MS 2015 dostaneme asi až o dva roky, kým len pobyt tímu Žampovcov v USA stál SLA okolo 25 tisíc eur,“ tvrdí Mersich.

Asociácia sa musí venovať aj mladým nádejným lyžiarom

Snaženie SLA podľa jej čelných predstaviteľov smeruje k tomu, aby popri reprezentácii zabezpečila aj rozvoj mladých nádejných lyžiarov, čo je štandardným postupom všetkých športových federácií. SLA sa zároveň dlhodobo usiluje o uzatvorenie zmluvy s generálnym reklamným partnerom, čo by výrazne rozšírilo možnosti pre lyžiarsku obec na Slovensku. „V súčasnosti je to však i naďalej zložité, tiež vzhľadom na negatívnu kampaň voči ÚAD a SLA. Údajné disciplinárne prenasledovanie Tomáša Žampu znamená len toľko, že asociácia skúma, či skutočne došlo vytvorením alternatívneho predsedníctva ÚAD na jeseň 2014 k porušeniu vnútorných pravidiel SLA a do akej miery sa tak stalo. Februárový verdikt Krajského súdu v Prešove medzitým zamietol oprávnenosť predbežného opatrenia Okresného súdu v Poprade, ktoré malo za cieľ označiť Marina Mersicha, teda mňa ako toho, kto porušil stanovy SLA. Naopak, faktom je, že Tomáš Žampa sa dlhodobo prostredníctvom médií podieľa na poškodzovaní dobrého mena SLA. Spor podľa nás nevychádza z rozdielnych pohľadov na koncepciu, ale najmä z nespokojnosti Žampovcov so sumou pridelených financií zo strany SLA,“ argumentuje Mersich.

Aké sú možnosti a podmienky prestupu lyžiara do inej krajiny?

Šéf ÚAD poskytol aj informácie o možnosti prestupu slovenských zjazdárskych reprezentantov do tímu inej krajiny. Na zmenu národnej federácie v duchu stanov FIS je potrebné splniť okrem iného nasledujúce podmienky:
- predloženie dôkazov o vzťahu k danej krajine (asociácii)
- pred podaním žiadosti u FIS potrebuje žiadateľ mať občianstvo a vlastniť pas novej krajiny
- zároveň musí mať trvalý pobyt v krajine minimálne dva roky pred podaním žiadosti u FIS
- od žiadateľa sa vyžaduje aj detailné vysvetlenie osobných okolností a dôvodu pre zmenu registrácie u inej národnej federácie
- predtým, ako nová asociácia podá žiadosť, pôvodná asociácia musí vydať súhlas s uvoľnením pretekára. Ak sa tak nestane, pretekár musí čakať 12 mesiacov od skončenia sezóny, počas ktorej pretekal za pôvodnú asociáciu a za ten čas nesmie štartovať v podujatiach kalendára FIS, nedostane ani povolenie reprezentovať v tomto čase novú federáciu
- Rada FIS môže v absolútnej diskrétnosti preskúmať vec a dospieť k záveru, že celá záležitosť sa nedeje v duchu fair play.

Ak sa prechod k inej asociácii koná len na základe ponúknutých lepších finančných podmienok, ide o tzv. „import“ pretekára, čo je zakázané.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM