Monika Vengrínová Rôzne

Kraj dostal takmer tri stovky žiadostí o dotáciu na kultúru a šport: Poprad poslal suverénne najmenej projektov

O dotácie na podujatia a aktivity v oblasti športu požiadalo Prešovský samosprávny kraj (PSK) 133 miest a obcí, o finančné prostriedky na kultúru má záujem 134 miestnych samospráv. Okres Poprad a Medzilaborce poslali len po dva projekty.

Ilustračný obrázok k článku Kraj dostal takmer tri stovky žiadostí o dotáciu na kultúru a šport: Poprad poslal suverénne najmenej projektov
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Samosprávy spolu poslali žiadosti o príspevky vo výške 872 tisíc eur, PSK však na tento účel vyčlenil len 270 tisíc eur. „Oprávnenými žiadateľmi boli v tomto roku výlučne obce a mestá v Prešovskom kraji, pričom každý žiadateľ mohol v rámci dvoch programov, a to kultúra a šport, podať iba jednu žiadosť. V programe kultúra podalo projekty spolu 134 miest a obcí v objeme 363 118 eur. V programe šport to bolo len o jednu menej, no požadované príspevky dosahujú objem 509 255 eur. Žiadosťami sa bude krajský parlament zaoberať 24. júna,“ informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Cieľom je podporiť kultúrne podujatia a zachovávať pamiatky

Cieľom programu kultúra je podľa nej podporiť prípravu a organizáciu kultúrnych podujatí, zachovávať kultúrne hodnoty a udržiavať pamätihodnosti a kultúrne pamiatky na území nášho kraja. Žiadatelia mohli predložiť projekty v troch podprogramoch, a to obnova, rekonštrukcia a modernizácia kultúrnych pamiatok a pamätihodností a ich vybavenie hnuteľným majetkom investičného charakteru, obnova a údržba pamiatok a pamätihodností a ich vybavenie hnuteľným majetkom neinvestičného charakteru a usporiadanie kultúrnych akcií a vydanie publikácií.

Najviac, až dvadsať projektov v objeme 44 156 eur prišlo z okresu Bardejov. Nasleduje Svidnícky okres s 18 žiadosťami o 45.490 eur. Na jeden projekt pýtajú žiadatelia v priemere 2709 eur.

V programe šport sú investičné zámery náročnejšie

V programe šport je situácia iná. Žiadostí bolo síce podaných menej, avšak suma je oveľa vyššia ako na kultúru. Priemerná suma na projekt predstavuje 3267 eur. Dôvodom sú podľa Fitzekovej finančne náročnejšie investičné zámery miestnej samosprávy.

Najviac požiadaviek, konkrétne dvadsaťdva, poslali obce z okresu Prešov, a to v celkovom objeme 100.909 eur. Druhý najaktívnejší bol stropkovský okres s počtom 16 žiadostí v objeme 65.962 eur. Suverénne najmenej, po dva projekty podali obce z okresov Poprad a Medzilaborce. Aj tu je cieľom zvýšenie záujmu verejnosti o šport a tým podporiť zdravý životný štýl obyvateľov kraja.

„Predpokladáme, že formálnu kontrolu a posudzovanie žiadostí ukončíme do konca mája. Žiadosťami sa bude krajský parlament zaoberať 24. júna, kedy schváli zoznam prijímateľov. Následne bude zoznam úspešných žiadateľov zverejnený na webovom sídle PSK a do konca júla budú podpísané zmluvy,“ priblížil harmonogram postupu predseda PSK Peter Chudík.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM