Peter Handzuš Rôzne

Kráľom pltí sa stal Peter Fabián zo Spišskej Starej Vsi

Vo finále porazil ďalších 15 pltníkov a stal sa tak víťazom nultého ročníka tohto podujatia. Andrea Zererová z organizačného výboru informovala TASR, že na súťaži sa celkove zúčastnilo 24 pltníkov prevažne z oblasti Dunajca.

„Mali sme na súťaži aj jedného Poliaka a jedného začiatočníka z Bratislavy. Ten sa napokon prebojoval až do prvého finále, avšak tesne prehral," priblížila Zererová. Na schopnosti pltníkov sa prišlo podľa jej slov pozrieť asi 1200 milovníkov tradičného pltníctva. Tradícia, keď sa na dlabaných pltiach znášalo drevo až do Baltického mora, siaha až do 13. storočia. Dunajec bol dôležitou tepnou a goralskí pltníci zvážali drevo aj niekoľko mesiacov až k švédskemu kráľovi Karolovi XII. Za každý úspešný splav si na klobúčik nalepili jednu morskú mušľu a ten pltník, ktorý ich mal najviac, bol Kráľom pltí.

„Úlohou pltníkov bolo čo najrýchlejšie, pomocou bidla, pretraverzovať na jednom článku plte krížom cez prúd Dunajca na nástupišti Pod Lipami v Červenom Kláštore. Pltník sa musel otočiť okolo bóje v strede rieky a na záver bidlom buchnúť do zvonca," konkretizovala pravidlá súťaže Zererová. Tých najlepších 16 pltníkov štartovalo vo finále po dvoch a do ďalšieho kola vždy postúpil ten, ktorý sa zvonca dotkol skôr.

„Pltnícke remeslo vyžaduje obratnosť, rýchlosť, stabilitu, no najmä rozvahu. Práve tieto atribúty rozhodli dnes o víťazovi," konštatovala Zererová. Dnes sa v Červenom Kláštore konal nultý ročník súťaže, organizátori veria, že z podujatia urobia tradíciu.

Tex+foto:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM