Martin Sýkora Rôzne

Krásu Zamaguria objavili Slováci: Sezóna sa niesla v znamení domácich

Zamagurie počas letných mesiacov zaujalo najmä slovenských turistov. Svedčí o tom čerstvá štatistika, podľa ktorej na severnom Spiši dominovala domáca klientela.

Ilustračný obrázok k článku Krásu Zamaguria objavili Slováci: Sezóna sa niesla v znamení domácich
Zdroj: Dnes24.sk

Zamagurie a Pieninský národný park pri obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok v priebehu letnej sezóny vyhľadávali najmä slovenskí turisti. Zahraniční dovolenkári však strávili v miestnych hoteloch viac nocí ako domáci návštevníci. Na turistických chodníkoch bolo okrem slovenčiny a poľštiny počuť aj češtinu či exotickú japončinu. Miestna príroda zaujala aj cestovateľov zo severských krajín.

PREČÍTAJTE SI AJ: Podtatranskí vodiči sa potešia: Cesta na Zamagurie ako nová

Lákala história, architektúra a národný park

Najviac prenocovaní zaznamenali v Kúpeľoch Červený Kláštor – Smerdžonka. Až 91,5 % z ubytovaných hostí tvorili Slováci. Zvyšok Česi, Poliaci, Rakúšania, ale aj Američania či Japonci. „Región severného Spiša sa vyznačuje jedinečnou prírodou a architektúrou. Teší nás, že jeho zákutia, kultúra i tradície sú z roka na rok vyhľadávanejšie aj medzi exotickejšou klientelou. Je to dôkaz toho, že služby v regióne napredujú a s nimi aj atraktivita národného parku a celej oblasti. Každoročne si dávame záležať na tom, aby si na svoje prišli jednotlivci, ale aj celé rodiny,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Rastúci záujem o región potvrdili i hotelieri. Ich štatistiky dokazujú, že domáca klientela tvorila značnú časť ubytovaných hostí. Tí zahraniční v hoteloch na severnom Spiši a v Pieninách prenocovali dlhšie. Priemerná dĺžka pobytu hostí zo zahraničia bola 9,7 nocí, domácich 3,5 nocí. Medzi dovolenkármi v Zamagurí nechýbali ani turisti zo severských krajín ako je Nórsko, Fínsko, prišli aj z Estónska či z Thajska.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Kláštore sa dobre vyspíte: Starostovi však chýba hotel

Turistov lákali aj kultúrne podujatia

„Počas tohtoročného leta sme zorganizovali niekoľko atraktívnych podujatí, ktoré boli úzko späté s našimi tradíciami a kultúrou. Napríklad stretnutie Goralov, zraz cykloturistov či Ľubovniansky jarmok. Pozitívne ohlasy vyvolal aj návrat k výrobe čokolády a následné otvorenie čokolatérie v Hniezdnom,“ poznamenala Šalatová.

Vydarenú sezónu potvrdilo aj Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni. Medzi návštevníkmi dominujú zatiaľ najmä Slováci. V auguste ich prišlo takmer 30 000. „Od januára až do augusta do priestorov hradu a skanzenu prišlo viac ako 140 000 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 14 %,“ uzavrela Šalatová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM