Marcel Mojžiš Rôzne

Krásy nádherného zámočku uvidíme na vlastné oči: Skvost pod Tatrami po novom otvoria aj pre obyčajných ľudí!

Nádhernú pamiatku otvoria aj pre obyčajných ľudí! Lovecký zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine, ktorý vlastní Kancelária prezidenta SR, bude po novom sprístupnený aj verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Krásy nádherného zámočku uvidíme na vlastné oči: Skvost pod Tatrami po novom otvoria aj pre obyčajných ľudí!
Zdroj: TASR

Oznámil to v tomto historickom objekte prezident SR Andrej Kiska. Návštevným dňom bude každý štvrtok. K dispozícii budú v priebehu dňa štyri vstupy o 10.00, 11.00, 13.00 a 14.00 h. Bližšie informácie sú k dispozícii na portáli www.prezident.sk/javorina. Vstup sa dá aj rezervovať. Prehliadky sa môže naraz zúčastniť maximálne 20 návštevníkov.

Skvost pod Tatrami

„Kancelária prezidenta republiky spravila všetko preto, aby sme túto nádhernú národnú pamiatku otvorili aj pre verejnosť. Tento týždeň otvárame skutočný skvost pod Tatrami pre ľudí. Nepokladal som za správne, aby takýto nádherný kus bol len zamknutý a nemali tu prístup turisti. Vo všeobecnosti vieme, že turistický ruch – aj v Tatrách, potrebuje pomôcť. Je úlohou nás, od politikov, cez starostov, primátorov, aby sme uvažovali o tom, ako zatraktívniť Slovensko a tento región,“ povedal na brífingu Kiska.

Prezident podotkol, že blízko za hranicami je veľký 40-miliónový trh turistov. Poliaci síce majú kus Tatier, ale tá väčšia a krajšia časť je na našej strane. Preto našou úlohou je dostať ich k nám, ponúknuť im všetko pekné, čo máme. Aby sa tomuto regiónu, a tým aj Slovensku, darilo lepšie.

Kiska vyjadril presvedčenie, že sprístupnenie zámočku verejnosti je dobrý krok, ktorý pomôže zlepšiť turistický ruch vo Vysokých Tatrách. „Je to tu krásne, ale trocha od ruky. Aký bude záujem, zatiaľ ťažko odhadnúť. Sme pripravení pri väčšom záujme počet dní pre verejnosť rozšíriť. Vstup bude zdarma za prítomnosti sprievodcu. Pre mňa osobne je tento zámoček príťažlivý nádherným interiérom, ale aj svojou polohou. Keď človek vidí túto panorámu a drevený architektonický skvost, je to unikát."

Na čo sa môžu ľudia tešiť?

Prezident doplnil, že ide o národnú kultúrnu pamiatku, preto bude potrebné dbať o ochranu interiéru. Celý objekt verejnosť nebude môcť vidieť. Niektoré priestory správca objektu nezverejní. Návštevníci sa však môžu tešiť na vstupnú halu s množstvom poľovníckych trofejí, spoločenské miestnosti a ďalšie priestory, kde sa uskutočnilo v histórii zámočku aj množstvo dôležitých rokovaní a stretnutia panovníkov a významných osobností. Aj prvé stretnutie po zvolení Kisku za prezidenta s vtedy dosluhujúcim prezidentom Ivanom Gašparovičom.

V pondelok mal Kiska v Loveckom zámočku Hohenlohe oficiálne stretnutie so zástupcami tatranských miest, obcí a organizácií cestovného ruchu, na ktorom hovorili o možnostiach pomoci cestovnému ruchu v Tatrách. Prezident potvrdil, že väčšina z jeho hostí bola v týchto priestoroch prvýkrát.

Drevený poľovnícky kaštieľ v Tatranskej Javorine dal postaviť predstaviteľ pruského kniežacieho rodu Christian Kraft Hohenlohe, v ktorom žil so svojou družkou Ottíliou Lubranice-Dambskou. V okolitých lesoch zriadil rozsiahlu zvernicu, kam dovážal cudzokrajnú zver ako bizóny, kozorožce či jelene. V roku 1935 prešlo panstvo predajom do vlastníctva štátu.

Krásy nádherného zámočku uvidíme na vlastné oči...
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM