Martin Sýkora Samospráva

Križovatka na popradskom sídlisku dostane novú tvár: Práce začnú o pár dní

Frekventovaná križovatka na sídlisku Juh je miestnym dôverne známa. Ranné zápchy a popoludňajšie kolízne situácie sú tu každodennou realitou.

Ilustračný obrázok k článku Križovatka na popradskom sídlisku dostane novú tvár: Práce začnú o pár dní
Foto: Martin Sýkora

Priesečná križovatka ulíc Ludvíka Svobodu, Mládeže a Rázusovej v Poprade bude prestavaná na kruhovú. Uviedol to na dnešnom brífingu primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. V priebehu budúceho týždňa by sa mala stavba odovzdať zhotoviteľovi stavby, ktorým bude spoločnosť Eurovia SK, a. s., Košice.

„Ide o jeden zo strategických dopravných uzlov na sídlisku Juh, ktorý sme sa rozhodli riešiť. Prestavbou na kruhovú križovatku chceme zvýšiť plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky v tejto lokalite,“ uviedol Švagerko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Dočkajú sa Popradčania prestavby rizikovej križovatky v blízkosti autobusovej stanice budúci rok?

Zvýšenie plynulosti a bezpečnosti

Križovatka je vyťažená najmä počas hlavnej dopravnej špičky v ranných a popoludňajších hodinách, keď sa ľudia vracajú domov z práce. Podľa vedúceho urbanizmu a priestorového plánovania Mestského úradu v Poprade Ľuboslava Mlynarčíka prestavba predstavuje rozšírenie jednotlivých ramien budúcej okružnej križovatky, výstavby stredového ostrovčeka a zvýšených dopravných ostrovčekoch na ramenách budúcej okružnej križovatky. "Na takto vytvorenú okružnú križovatku po úprave odvodnenia a povrchov vozoviek sa osadí nové zvislé dopravné značenie a na povrch vozoviek sa položí nové vodorovné dopravné značenie,“ doplnil Mlynarčík.

Križovatka sa zmení na nepoznanie

Okolitý terén a povrch stredového ostrovčeka sa upraví zatrávnením a sadovou úpravou. Súčasťou stavebných prác bude aj prestavba existujúcej autobusovej zastávky, ochrana plynu a verejné osvetlenie. Stavebné práce spojené s prestavbou križovatky budú realizované v štyroch etapách. Počas stavebných prác bude zaistená bezpečnosť cestnej premávky prenosným zvislým dopravným značením. „Doba výstavby je 90 dní od odovzdania staveniska a mesto na výstavbu kruhovej križovatky investuje 233 000 eur,“ povedal popradský primátor.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM