Martin Sýkora Správy

Kvetničania sa stretli s vedením mesta: Najmenšia popradská mestská časť má najväčšie problémy

Primátor s viceprimátormi sa stretli tvárou v tvár s obyvateľmi Kvetnice. Najmenšia mestská časť zápasí s existenčnými problémami.

Ilustračný obrázok k článku Kvetničania sa stretli s vedením mesta: Najmenšia popradská mestská časť má najväčšie problémy
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Primátor Popradu Jozef Švagerko sa spolu s viceprimátormi postavili pred Kvetničanov. Najprv ich oboznámili s generálnou zmenou územného plánu, v ktorom sa počíta s Kvetnicou ako s rekreačnou oblasťou. Budovanie cyklochodníka a rozhľadne na Zámčisku však bolo Kvetničanom „fuk“. V tejto mestskej časti totiž samospráva nemá vo vlastníctve jedinú príjazdovú cestu a „čachre-machre“ s pozemkami strpčujú miestnym obyvateľom život.

„Bohužiaľ, mestu tu teraz prakticky nepatrí nič. Musíme rešpektovať vlastnícke právo,“ konštatoval pred občanmi viceprimátor Igor Wzoš, ktorý súčasný stav pokladá za nepríjemné dedičstvo. Obyvatelia sa cítia ukrivdení a svorne tvrdili: „Mesto sa malo viac angažovať, keď sa predával miestny zdravotný ústav, ktorý je zničený už 8 rokov.“

200 obyvateľov apelovalo na mestský manažment s tým, že „Kvetnica je rekreačná zóna, ale my tu žijeme! S ústavom odišiel z Kvetnice život.“ Mestu dokonca nepatrí ani ihrisko, o probléme s parkovaním, faktom, že tu nepostavíte ani garáž, nehovoriac.

Primátor vyjadril pochopenie, súčasnému stavu v Kvetnici rozumie. „Kvetničania sú rukojemníkmi súčasnej situácie. Chceli by sme to dať na pravú mieru,“ konštatoval Jozef Švagerko. „Právne oddelenie dostalo pokyn analyzovať, ako dostať prístupovú cestu do správy,“ doplnil primátora Pavol Gašper. Primátor jedná s majiteľmi pozemkov. My sme s majiteľom prístupovej cesty hovorili. Tvrdí, že s mestom sa chce dohodnúť, ale chcenie musí byť na oboch stranách.

Vedenie radnice vrátilo loptičku na druhú stranu s tým, že ak sa bude dať dohodnúť na odpredaji cesty, odkúpi ju. Obyvatelia najmenšej popradskej mestskej časti sú skeptickí, napriek tomu očakávajú zmeny, ktoré sa týkajú ich každodenného života. Sťažovali sa na zapchatý odtok dažďovej vody v blízkosti bytového domu, kde sa pri silnejšou daždi voda vylieva k parkujúcim autám. Situáciu a riešenia v Kvetnici budeme podrobne sledovať.

kvetnica stretnutie s občanmi
7
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM