Martin Sýkora Samospráva

Kvôli budove vo Veľkej sa poslanci mimoriadne stretli: Z jedného bodu boli dva

Na ostatnom riadnom zasadaní mestského zastupiteľstva poslanci schválili návrh budovy, ale neodsúhlasili si na to rozpočet. Preto sa opäť stretli, tentoraz mimoriadne.

Ilustračný obrázok k článku Kvôli budove vo Veľkej sa poslanci mimoriadne stretli: Z jedného bodu boli dva
Zdroj: Dnes24.sk/Dobšinský kopec

Primátor Popradu Jozef Švagerko zvolal mimoriadne zastupiteľstvo. Už sa nerokovalo o návrh zmien v rozpočte ako o jednom návrhu, ale o dvoch tak, ako žiadal jeden z dvoch popradských poslaneckých klubov. O velickej budove sa teda hlasovalo samostatne – návrh na jej kúpu za 180 000 eur prešiel. Schvaľovanie bolo rýchle a vecné.

„Jediný problém, ktorý tam bol, je, že neveria projektu opravy budovy z vlastných prostriedkov. Ja si myslím, že je to správna voľba. Aj preto som rozdelil jeden bod na dva – takto mohli všetci prejaviť svoj názor,“ vysvetlil primátor Popradu Jozef Švagerko.

Proti boli opäť poslanci z klubu nezávislých, ktorí svoje rozhodnutie nepodporiť návrh nezmenili. „My nechceme robiť obštrukcie. Ale ak s niečím nesúhlasíme, tak nás svedomie nepustí. Nepokladám v tejto fáze kúpu budovy za racionálnu. Počúvam 100 dôvodov, prečo to kúpiť, ale ani jeden relevantný. Nemením svoj postoj, ale na druhej strane nechceme byť brzdiť mesto,“ vysvetlil poslanec Vladimír Lajčák.

PREČÍTAJTE SI AJ: Poprad kúpil budovu, ktorá rozdelila zastupiteľstvo: Poslancom chýba jasný zámer

Komunikácia má svoje zákonitosti

Obe strany sa zhodli, že by pomohla lepšia komunikácia. Vedenie mesta sa tvári, že s opozíciou komunikuje dostatočne, opozícia s tým celkom nesúhlasí.

„Ja si myslím, že komunikujem dostatočne, ale stále je čo vylepšovať. Netreba sa deliť na dobrých a zlých. Keď ich nazvem opozíciou, tak to je tiež politika, ktorá má svoje princípy a zásady. Keď budem poznať názor poslancov a keď dostanem pozvanie od druhého klubu poslancov, veľmi rád sa s nimi stretnem,“ dodal Švagerko.

„Na mestskej rade preberáme všetky body mestského zastupiteľstva. Spravidla už tam vyslovujeme pripomienky. Veľa vecí sa na základe toho stiahne. Ak sa tam budeme vedieť dohodnúť, nebude žiadny problém a hlasovaním sa vyjadríme, s čím nesúhlasíme,“ reagoval Lajčák.

PREČÍTAJTE SI AJ: Zastupiteľstvo schválilo návrh na kúpu budovy: Neodsúhlasilo si však rozpočet

Chýbal viceprimátor, ale aktívna mala byť opozícia

Primátor konštatoval, že už na riadnom zasadaní mohli opoziční poslanci prísť s návrhom oddeliť budovu od ostatných investičných akcií tak, aby nebolo potrebné zvolávať mimoriadne zasadanie. „Mohli vtedy navrhnúť zmenu hlasovania. Takto sme stratil dva – tri dni. Ale myslím, že to nie je žiadna katastrofa,“ povedal Švagerko.

„Hovoria, že sme to mali navrhnúť. Lenže keď sa schvaľoval rozpočet a mali sme problém s jedným bodom – chceli sme to rozdeliť, vtedy nebola vôľa. Teraz ich prinútila situácia, aby sa to urobilo takto,“ komentoval hlasovanie Lajčák.

Hlasovanie o návrhu zmien v rozpočte bolo na štvrtkovom riadnom zasadnutí v jeho neprospech preto, lebo vedeniu mesta chýbal jeden hlas – viceprimátora Igora Wzoša, ktorý v čase hlasovania nebol v zasadacej miestnosti.

Poslanci v druhom návrhu hlasovali aj o tomto:

  • Nákup auta pre mestskú políciu 22 500 €
  • Komplexná rekonštrukcia Ul. Staré ihrisko 114 000 €
  • Parkovisko Národné tréningové centrum 536 000 €
  • Projekt cyklochodníka Poprad – Matejovce 25 000 €
  • Plot futbalového štadióna Poprad – Stráže 2 500 €
  • Projekt Skateparku 6 500 €
  • Vypracovanie Pasportu zelene 49 000 €
  • Projekt Komunitného centra v Matejovciach 33 000 €
  • Projekt oplotenia Zariadenia pre seniorov 3 500 €
Mimoriadne zasadanie MsZ v Poprade 31,8,2016
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM