Peter Handzuš Rôzne

Ľadový betlehem na Rainerovej chate postavili aj tento rok. Prišli si ho pozrieť stovky turistov

Na podujatí Trojkráľové poludnie na Rainerovej chate mohli v nedeľu návštevníci prvýkrát vidieť nový ľadový betlehem. Ten za približne tri týždne postavil miestny chatár Peter Petrás so svojím synom a na pomoc im prišiel aj kamarát.

Ilustračný obrázok k článku Ľadový betlehem na Rainerovej chate postavili aj tento rok. Prišli si ho pozrieť stovky turistov
Zdroj: TASR

„Celkom som spokojný, lebo napriek tomu, že bolo na začiatku veľmi málo snehu, tak sa nám podarilo postaviť betlehem. Je o niečo nižšia hĺbka, ktorá je miesto pôvodných 4,5 metra len tri metre, ale tá výška a šírka sa zachovala, aby klenba udržala celý betlehem,“ konštatoval Petrás.

27000 a pol lopaty snehu

Betlehem je široký päť metrov a vysoký niečo viac ako tri metre, v jeho vnútri je Mária s Jozefom a dieťatkom v kolíske. Samotný chatár s úsmevom dodáva, že na jeho tvorbu použili 27000 a pol lopaty snehu, ktorý museli zvážať aj z okolia chaty, keďže ho nebolo príliš veľa. „Zo začiatku bol aj suchý ten sneh, ťažko sa ubíjal, potom prišiel odmäk, čo nám trošku uľahčilo prácu. V sobotu (5.6.) nám aj nasnežilo, čo nás tiež teší,“ dodal Petrás.

Podľa neho musia dávať pozor na to, aby turisti nepoškodili betlehem, nie vždy sa to však darí. Veľa ľudí doň pichá palicami a fotia sa vo vnútri, čo samotnú stavbu poškodzuje. „Dávame tam takú tabuľku, aby ľudia nechodili až dovnútra do betlehemu, desiatim percentám ľudí to hovoríme zbytočne, lebo to aj tak porušujú,“ upozornil Petrás. Tradičné trojkráľové poludnie na Rainerovej chate vo výške 1301 metrov nad morom sprevádzala dnes goralská hudba v podaní kapely ZBUJE a folklórneho súboru z Lendaku. Nový betlehem si prišlo pozrieť niekoľko stoviek nadšencov.

Turistom sa betlehem páči

„My tu chodíme každoročne a nielen cez sviatky. Ten betlehem je aj tento rok veľmi pekný, je to obdivuhodné, že sa pánovi chatárovi darí túto tradíciu udržiavať,“ zhodnotil dôchodca zo Spišskej Belej, ktorý do Tatier zavítal aj s manželkou. Trojkráľové poludnie na Rainerovej chate sa prvýkrát uskutočnilo už v roku 1999, kedy to sám Petrás bral ako novoročné posedenie s priateľmi. „My sme prišli v takej väčšej skupine až z Banskej Bystrice, boli sme tu naposledy pred štyrmi rokmi a veľmi nás to upútalo. Tento Betlehem je takým symbolom Vianoc vo Vysokých Tatrách a je to veľmi pekné, že nám takouto formou na chate pripomínajú narodenie Ježiša,“ dodáva turista zo stredného Slovenska.

Rainerku čakajú okrúhle výročia

Tento rok sa na najstaršej chate na Slovensku bude niesť v duchu viacerých výročí a Petrás ho označil ako Rok Rainera. Tým prvým jubileom je 180. výročie podpísania zmluvy medzi Csákym a Rainerom o prenájme Starého Smokovca, zároveň bude 150. výročie postavenia chaty a tiež 15. výročie jej otvorenia. „No a v lete bude také moje súkromné výročie, bude to 50 rokov, čo som do Tatier prišiel a začal nosiť,“ dodal Petrás.

Ľadový betlehem na Rainerovej chate postavili aj tento rok. Prišli si ho pozrieť
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM