Monika Vengrínová Rôzne

Ľadový chrám sa po 82 dňoch roztopil: Videlo ho viac ako sto tisíc ľudí

Napriek tomu, že táto zima bola jedna z najteplejších za posledné desiatky rokov, Hrebienok sa pýšil netradičnou atrakciou. Tatranský ľadový dóm vydržal pri extrémnych teplotách skoro tri mesiace. Za tento čas ho navštívilo viac, ako sto tisíc ľudí. A budúcu zimu ho postavia znova.

Ilustračný obrázok k článku Ľadový chrám sa po 82 dňoch roztopil: Videlo ho viac ako sto tisíc ľudí
Foto: Monika Vengrínová

Jedinečný Tatranský ľadový dóm sa za 82 dní stal miestom rôznych koncertov, svadieb, návštev a jednoznačným hitom tejto netypickej zimnej sezóny. Teplému počasiu odolal najmä vďaka špeciálnemu chladeniu a prekrytiu.

„Teším sa, že okrem novej lanovky v Tatranskej Lomnici sa hitom sezóny stal práve originálny ľadový chrám. Na projekt Tatranského ľadovému dómu sme nesmierne hrdí. Vďaka nemu sa Tatry zviditeľnili doma na Slovensku, ale aj v Česku, Poľsku, Ukrajine i na Pobaltí. Zaujímavý ľadový zážitok malo vďaka nemu viac, ako sto tisíc návštevníkov Vysokých Tatier“, povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Viac, ako 30 ton ľadu bolo dokopy použitých na stavbu aj následnú rekonštrukciu ľadovej baziliky na Hrebienku. Autor dómu, plzenský sochár František Bálek, v ňom uzatvoril sobáš a následne sa dóm stal miestom rôznych koncertov a to počas celej zimnej sezóny.

Fanúšikovia ľadovej krásy sa však môžu už teraz tešiť na budúcu zimu. Tatranský dóm postavia sochári aj o rok, bude iný, opäť zaujímavý i poriadne ľadový. Nový dóm rovnako ako aj ten tohtoročný bude mať svoj vlastný príbeh, na ktorého odhalenie sa návštevníci Tatier môžu tešiť už začiatkom decembra 2014.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM