Peter Handzuš Kultúra

Lahôdka na Skalnatom plese: Návštevníkom zahrá medzinárodný detský husľový orchester

Tóny svetoznámej skladby od Leonarda Cohena "Hallelujah", árie č. 3 D dur od J. S. Bacha a iné zaznejú na Skalnatom plese v podaní Medzinárodného detského husľového orchestra. Vo štvrtok 17. júla o 13:00 vzdá úctu Tatrám a pozdraví celé Slovensko 22 detí zo Slovenska, Česka, Poľska, Kanady a USA.

Ilustračný obrázok k článku Lahôdka na Skalnatom plese: Návštevníkom zahrá medzinárodný detský husľový orchester
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Pod vedením pedagogičky Terezy Novotnej sa Medzinárodný detský husľový orchester predstaví po prvýkrát pod Lomnickým štítom. „Príroda je chrám, verím, že skladby od známych skladateľov zaznejú rovnako krásne na Skalnatom plese ako v chráme. Mladí hudobníci hrajú z rôznych krajín, koncertu však budú rozumieť všetci, pretože hudba je univerzálny jazyk a na preklad netreba žiadneho tlmočníka,“ zdôraznila Novotná.

Medzinárodný detský husľový orchester je podľa nej špecifický tým, že pozostáva iba z huslí. „Návštevníci Skalnatého plesa a jeho okolia budú mať mimoriadny zážitok, náš repertoár je široký, hráme skladby od barokového velikána, akým je Bach, cez klasického Mozarta až po súčasného kanadského pesničkára Leonarda Cohena. Na všetky skladby si robím aranžmány sama, upravujem party spodných nástrojov do husľového kľúča tak, aby to moje deti zahrali,“ hovorí o svojom projekte Novotná.

Táto pedagogička pôsobila 15 rokov v Štátnej filharmónii v Košiciach ako hráčka prvých huslí. Okrem Slovenska koncertuje a vedie husľové kurzy v Mexiku, s viacerými hudobnými zoskupeniami precestovala takmer celý svet. Aby mohla organizovať husľové stretnutia malých hudobníkov z celého sveta v slovenských Tatrách, založila spolu s manželom Občianske združenie Husľový kľúč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM