Peter Handzuš Krimi

Ľahostajnosť na cestách: Takto vodiči ignorujú vážnu dopravnú nehodu

Pred obcou Plavnica v okrese Stará Ľubovňa pútala pozornosť motoristov hrozivo vyzerajúca dopravná nehoda. Polícia je z reakcií väčšiny vodičov, ktorí daným úsekom cesty prechádzali, sklamaná. Iba máloktorý z nich sa totiž rozhodol poskytnúť zranenej žene v havarovanom aute prvú pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Ľahostajnosť na cestách: Takto vodiči ignorujú vážnu dopravnú nehodu
Zdroj: TASR

Dopravná nehoda pred Plavnicou nebola skutočná, ale iba simulovaná. Išlo konkrétne o preventívnu akciu policajtov zo Starej Ľubovne, ktorí si prostredníctvom havarovaného vraku a figurantky predstierajúcej ťažké zranenia chceli otestovať reakcie okoloidúcich vodičov.

„Naším zámerom bolo zistiť, ako sú naši vodiči schopní poskytovať prvú pomoc, ako sú všímaví a či si vedia plniť svoju zákonnú povinnosť poskytovania prvej pomoci. Pokiaľ môžeme pomoc poskytnúť bez toho, aby sa nám stala ujma, sme tak povinní urobiť. Trestný zákon jednoznačne hovorí o trestnom čine v prípade neposkytnutia pomoci,“ informuje riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Starej Ľubovni Pavol Pastirčák.

Pomohol len každý šiesty vodič

Polícia však bola z dnešných reakcií vodičov sklamaná. „Vychádza nám to priemerne, že sa pri nehode zastavilo iba každé šieste auto. Musím však pochváliť napríklad vodiča, ktorý po zhliadnutí nehody okamžite zastavil a utekal poskytnúť pomoc. Napokon vysvitlo, že ide o príslušníka Hasičského a záchranného zboru. Treba tu oceniť, že sa aj mimo práce správal ako profesionál,“ konštatoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Starej Ľubovni Ján Devera.

Nehodu si vraj nevšimli

Vodiči, ktorí dnes haváriu pred Plavnicou obišli bez povšimnutia, policajti neskôr zastavovali a pýtali sa na dôvody ich konania. „Najčastejšou výhovorkou motoristov bolo, že si nehodu nevšimli. Sankcie sme im za to nedávali, no na pripravenej figuríne Slovenského Červeného kríža museli predviesť, ako si vedia poradiť s poskytovaním prvej pomoci,“ poznamenal riaditeľ staroľubovnianskych policajtov.

Muži zákona plánujú podobné preventívne akcie organizovať v regióne aj v nasledujúcom období. „Dúfame, že sa vďaka nim, podobne ako aj reportážam novinárov z takýchto akcií, stanú motoristi v budúcnosti všímavejší,“ uzavrel Devera.

Ľahostajnosť na cestách: Takto vodiči ignorujú vážnu dopravnú nehodu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM